”Socialdemokraterna puttar kommunens ekonomi nerför en utförsbackE”, säger Jonas Bergman (M). Foto: SVT

”S puttar ekonomin nerför en utförsbacke”

Uppdaterad
Publicerad

Att nagga på sparat kapital kan leda till ändå större sparkrav kommer krävas på sikt, menar alliansledaren i Halmstad, Jonas Bergman (M), efter Socialdemokraternas budgetförslag.

Socialdemokraterna vill under 2019 skjuta till totalt 56 miljoner mer än alliansen i sitt budgetförslag för Halmstad kommun och därmed tvinga verksamheter som skola, social omsorg och arbetsmarknadsåtgärder till mindre besparingar än vad alliansen vill göra.

– Socialdemokraterna puttar kommunens ekonomi nerför en utförsbacke som vi inte vet var den slutar, säger Jonas Bergman (M) om S-budgetförslaget.

Bundna pengar

För att finansiera sina satsningar vill S bland annat ta av det som kallas resultatutjämningsreserven – sparat kapital från tidigare års överskott.

– Och det finns en laglig möjlighet att göra så. Men det är egentligen inte en summa pengar som sparats på hög, utan det mesta ligger bundet i saker som skolbyggnader, vägar och rondeller. Jag vet inte vad av det som S vill sälja av, säger Jonas Bergman (M).

Skjuta problem framför sig

Han tycker att S skjuter problemen framför sig och att det riskerar att leda till ändå större besparingskrav framöver.

– Vi tycker det är rimligt att ta tag i problemen nu när vi har kraft att göra det istället för att skjuta problemen framför oss. Då riskerar det att krävas ändå större besparingar och kanske skattehöjningar och det vill vi i det längsta undvika, säger Jonas Bergman.

S vill också göra större ägaruttag ur kommunala koncernbolaget Halmstad rådhus AB än alliansen. Det är pengar som ursprungligen från överskott i bolag som HFAB och HEM. Alliansen vill hellre spara de pengarna till sämre tider.

Budgetarna ställs mot varandra i kommunfullmäktige den 18 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.