”Det var två dåliga förslag. Vi var tvungna att välja det som var minst skadligt”, säger Fabio Ishaq, SD-ordförande i Halmstad. Foto: SVT

Därför lade SD ner rösterna om budgeten i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna valde att lägga ner sina röster när bugdeten för 2019 skulle klubbas på tisdagen i Halmstads kommunfullmäktige. På ena sidan stod alliansens huvudförslag, med stora besparingar på bland annat barn- och ungdomsverksamheten. På den andra sidan fanns flera förslag om mildare besparingar. Men eftersom SD med sin vågmästarroll valde att lägga ner sina röster, vann alliansens budgetförslag.

Alliansen styr i minoritet och därför var det inför tisdagens fullmäktige osäkert om alliansens huvudförslag skulle gå igenom i sin helhet, eller om det skulle justeras med något av övriga partiers ändringsyrkanden.

Men alliansens budget antogs alltså i stort sett som den var presenterad i sitt ursprung.

Och det innebär bland annat besparingar på omkring 33 miljoner på barn- och ungdomsnämnden. Omfattningen av besparingarna har kritiserats av flera andra partier, däribland SD, som ändå valde att lägga ner sina röster.

I klippet ovan berättar SD:s ordförande i Halmstad, Fabio Ishaq, hur partiet resonerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.