Nyplockade gubbar smakar väl allra godast – men hur förvaras de sedan på bästa sätt? Foto: SVT

Så äter du dina jordgubbar

Uppdaterad
Publicerad

Både gott och nyttigt. Jordgubbar är bra för oss på många sätt. Men hur förvarar och äter man dem för bästa smakupplevelse? Här ger Bärfrämjandet sina bästa tips.

Hantering:

Färska bär bevaras bäst osnoppade och kallt. Är de snoppade bör de ätas omedelbart eller frysas in.

Sköljning:

Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så behåller bären sin smak.

Infrysning:

Frysta jordgubbar bör förvaras kallare än – 17 grader. Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären.

Ättemperatur:

Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst. Först då framträder den goda smaken. Ta fram i god tid!

Jordgubbsverktyg:

Det finns speciella jordgubbssnoppare. Då slipper du bli röd om fingrarna, utan att resultatet blir sämre.

Källa: Bärfrämjandet, LRF Trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.