Den tidiga, heta våren sätter prägel på sommarens gubbar Foto: TT

Så påverkas jordgubbarnas smak av hettan

Uppdaterad
Publicerad

Jordgubbar behöver vatten och sol. Om odlarna förser jordgubbarna med det ena gör naturen resten. Eftersom vi haft mer sol än vanligt, påverkas smaken av det. Professorn och experten Jimmy Stigh reder ut detta.

Jimmy Stigh är professor emeritus i geologi vid Göteborgs universitet. Han är egentligen expert på hur vinproduktion påverkas av olika faktorer i marken, men menar att det går att relatera det till hur årets jordgubbsskörd kommer att bli.

– Jordgubbarna växer ju mer ytligt än vin men de behöver mycket vatten och sol i det översta lagret i marken. Får de inget vatten blir det för torrt. Får de ingen sol blir det heller ingenting. Jordgubbsodlarna vattnar ordentligt just nu och ju mer sol de får desto mer socker produceras. Därför kommer jordgubbarna bli extra söta i år, säger Jimmy Stigh, professor.

Svenska gubbar är sötare

Jimmy Stigh bekräftar det som många hävdar: svenska jordgubbar är generellt sötare än importerade. Det är på grund av våra långa sommardagar med mer ljus än längre söderut på jordklotet. Jordgubbarna får mer sol och mer socker bildas.

Men sedan har olika sorter olika smaker och olika sötma.

Gott och nyttigt

Det finns en rad hälsosamma effekter som jordgubbar har på oss. Sveriges lantbruksuniversitet SLU, sammanfattar att en amerikansk och kanadensisk studie visar att antioxidanter i jordgubbar kan minska den skadliga effekten LDL-kolestrolen har på blodkärlen. Jordgubbar innehåller även mer vitamin C än apelsin och är rika på folat (B-vitamin).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer