Det finns många olika sorters jordgubbar. Foto: TT

Vilken jordgubbe passar dig?

Uppdaterad
Publicerad

Det går att odla många olika sorters jordgubbar i Sverige. Här är listan som tagits fram av Lantbrukarnas riksförbund.

Honeoye

“Generöst sött och friskt med mycket bärsmak”

Små till medelstora hjärtformade bär med rondör. Färgen är djupt mörkröd.

Generös, maffig och parfymerad doft. Bäret smakar av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron. Sötman är intensiv med en uns mylla och kallt te. Mjukt och flödande saftigt bär med välintegrerad friskhet.

Florence

“Ett bär som på alla vis uppfyller våra förväntningar på hur en god jordgubbe ska vara”

Stora, pompösa och klassiskt hjärtformade bär, med en klarröd färg. Doft och smak är stor och nyansrik med solmognad, bergamott, morgondagg, te och nyslaget gräs. Friskheten är hög och ger bäret en rak och ståtlig ryggrad. Sötman är intensiv med honungstoner och söt, fet grädde. Ett nyansrikt, klassiskt gott bär där sötma, aromer och friskhet är i fin balans.

Zephyr

“Friskt och sött bär med klassiska smaker och balans”

Medelstora, knubbiga, breda och veckade bär. Färgen är ljusröd till klarröd med inslag av orange. De limegröna fröna lyser tydligt. Saftigt, sött med friskhet av nyslaget klöver, smultron, kanderat socker och grapefrukt. Smaken är lång, söt och väl sammansatt.

Polka

Mörkt röd och ganska fast. Medelstora till stora bär. Odlas för lokal försäljning och självplock.

Sonata

“Ljusrött, knubbigt, saftigt bär med mycket friskhet”

Stora, breda och knubbigt runda bär. Färgen är ljusröd med inslag av orange. Fröna lyser tydligt i limegrönt. Doften är rak och ren med en hög distinkt friskhet av citrusfrukt och röda äpplen. Sött bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska. Ett mjukt, saftigt bär med något torrare och fastare kött.

Pegasus

“Mjukt, saftigt och drypande sött”

Medelstora, breda, knubbiga och hjärtformade bär med klarröd till mörkröd färg. Doften är sötmogen med drag av jordgubbslikör och med en näve jord. Ett mycket intensivt sött bär med lite lägre friskhet. Smaken är lätt parfymerad med smultron, likör, mylla, te och mörk honung.

Flair

“Oerhört smakfullt med elegans och sting”

Stora, hjärtformade och rundknubbiga bär med stor bladhatt och tydliga limegröna frö.  Ett djupt mörkrött bär med stor parfymerad doft av smultron, champagne, vårgrönska och mylla. Elegans. Fruktköttet är spänstigt och smakar mycket.  Återigen lyx och elegans med smultron och champagne. Ett bär med höga smaker och fin balans mellan friskhet och sötma.

Evie II

“Ett lättsamt och friskt bär med många fina smaker och aromer”

Ett litet runt och knubbigt hjärtformat bär  med stor krispig bladhatt. Klarrött med medelstor komplex doft och smak av jordgubbslikör, vårgrönska, mandelbom, mandarin och blåa mogna plommon.  Saftigt och mjukt bär med fast fint fruktkött.

Darselect

“Balanserat, friskt och gott”

Medelstora, hjärtformade och långsmala bär, med den gröna bladhatten högt placerad. Färgen är ljusröd till klarröd och fröna syns tydligt med sin limegröna färg. Doften är medelstor och frisk av citrus och päron. Ett saftigt sött bär med smak av nyslaget gräs, päron och fuktig mylla. Ett mjukt saftigt bär med ett något torrare och fastare kött.

Florin

“Mjukt, saftigt, friskt och sådär ofarligt småtrevligt”

Ett litet knubbigt och hjärtformat ljusrött bär med limegröna frö och stolt bladhatt. En mild fin doft av citrus, vårgrönska och smultron. Bäret lagom med snälla lätta dofter och smaker.

Rumba

“Ett bär som på ett charmigt vis är för mycket och ohämmat tar för sig både i bredd och längd”

Årets jätte med stora gigantiska bred knubbiga hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörk, maffig med solvarma sötmogna smultron och honung. Ett köttigt saftigt bär med drypande sötsyrlig smak. Eftersmaken hänger kvar i munnen.

Korona

Koniska bär med god och mycket söt smak. Är lättplockad men kan vara lite svårsnoppad.

Källa: LRF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.