Två personer omkom i samband med storbranden på Östra stranden i början av april. – Den enda tänkbara påföljden i det här fallet är livstids fängelse, säger Pia Johansson, lagman i Halmstads tingsrätt. Foto: SVT

Man dömd till livstids fängelse efter mordbranden i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man döms till livstids fängelse för mordbranden på Östra Stranden vid Halmstads tingsrätt.

I klippet berättar Pia Johansson, lagman i Halmstads tingsrätt, om varför mannen döms till livstids fängelse.

Det var i början av april som den 28-åriga mannen mördade två gästarbetare på Östra stranden.

Mordbranden på Östra stranden

Det ena offret genom att utdela flera hugg mot ansiktet och överkroppen. Det andra offret genom att hälla ut bensin framför lägenhetsdörren, tända eld och låta mannen brinna inne.

Döms för mord och grov mordbrand

Tingsrätten dömer nu mannen till livstids fängelse för mord, grov mordbrand, förberedelse till grov misshandel samt skadegörelse.

Mannen nekar till att ha haft uppsåt att mörda männen och att ha haft som avsikt att branden skulle sprida sig som den gjorde.

Krav på 14 miljoner

Mannen ska betala 550 000 kronor i skadestånd till mordoffrens anhöriga samt till de boende som skadats till följd av branden.

Fastighetsägarens försäkringsbolag har också krävt mannen på drygt 14,3 miljoner kronor för de brandskadade byggnaderna. Men den frågan ska behandlas i en egen kommande rättsprocess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden på Östra stranden

Mer i ämnet