Nitzan Cohen, meteorolog på SVT, säger att sommarvärme väntar i Västsverige i veckan. Foto: SVT/TT

Så blir vädret i Västsverige i veckan

Publicerad

Höga sommartemperaturer, åskrisk och regnoväder. I veckan ser vädret ut att kunna bli en berg-och-dalbana i Västsverige. Troligt är ändå att början av veckan kan bjuda på några härliga dagar för alla semesterfirare och soldyrkare.

Fram till onsdagen väntas soliga och sköna temperaturer i Västsverige med upp mot 25 grader. Varmast ser det ut att kunna bli i de halländska delarna där SMHI även gick ut med ett meddelande om höga temperaturer under söndagen.

– Meddelandet antyder att det kommer att bli upp mot 26 grader tre dagar i sträck. Men det avgörs av hur mycket det blåser och hur molnigt det blir, säger SVT:s meteorolog, Nitzan Cohen.

Känningar av värme från Europa

På onsdagen väntas temperaturerna bli som högst då vi får en liten känning av den värmebölja som funnits i Centraleuropa den senaste tiden. Men Nitzan Cohen poängterar också att det finns en baksida med sommarvärmen.

– Brandrisken blir då också väldigt stor. Så sommarvärme, ja, men brandmässigt är det inte bra. Börjar det brinna i ett sådant läge så kan det sprida sig eftersom att det också ser ut att kunna blåsa en del, säger han.

Kan bli åskoväder

Det finns också en risk för regn- och åskoväder i anslutning till de varma temperaturerna, där Västra Götaland ser ut att kunna drabbas hårdast. Detta är om åskan skulle bryta ut i Europa och då tar sig uppåt.

– Detta är något att vara lite vaksam på i anslutning till den varma luften, säger Nitzan Cohen.

Under torsdagen och fredagen kan det återigen bli lite svalare temperaturer, följt av ny värme till helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer