Ola Westmar är rektor på anpassade gymnasieskolan och står i ett klassru på sturegymnasiet i Halmstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
All inclusive ger ökade möjligheter att gå ut på individuella APL och företag, säger Ola Westmar, rektor för Stureskolans anpassade gymnasie. Foto: Molly Hennix/SVT

Så funkar All inclusive: Praktik för personer med funktionsnedsättning i Halmstad

Publicerad

26 fler praktikplatser för elever med intellektuell funktionsnedsättning är resultatet av projektet ”All inclusive”. Nu hoppas skolan och näringslivet i Halmstad att det ska spridas i Halland – och kanske vidare till hela landet.

– Företag har sagt att praktikanten från vår skola är den bästa de har haft, berättar Ola Westmar.

Starta klippet för att höra rektor Ola Westmar och projektledare Canita Dagård, vd MIH, berätta om vad som varit framgången.

Bara 15 procent av eleverna från anpassade gymnasielinjer fick ett arbete efter gymnasiet, enligt Skolverkets senaste siffror från 2022. Nyckeln till ett jobb kan vara via en praktikplats.

Inkluderande arbetsmarknad

All inclusive är ett samarbete mellan Marknadsföreningen i Halland (MIH) och anpassade gymnasiet i Halmstad. Genom att företag blivit uppmärksammade på vad elever med intellektuell funktionsnedsättning kan göra på en praktik, har fler velat erbjuda elever en plats.

Hittills har 26 praktikplatser för eleverna på anpassade gymnasiet i Halmstad tagits fram på företag i Halmstad.

Booztar självförtroendet

– Det är viktigt med en praktikplats både för självförtroendet och framtida arbetsutsikter för eleverna, anser rektor Ola Westmar.

Nu vill samarbetsparterna expandera till Falkenberg- och Varbergs kommuner.

Se Jasmine Svensson, 19, berätta vad praktikplatsen betyder för henne:

Jasmine Svensson spelar kort med en av de boende på det äldreboende i Fyllinge där hon har praktik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sin praktik får Jasmine Svensson arbeta nära med de boende, och ta sig tid att lyssna och prata med dem. Foto: Molly Hennix/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.