När Shamira fick träffa sin hjälte Carina. Foto: SVT

Så gick det för Shamira

Uppdaterad
Publicerad

Shamira Kassajja kom till Sverige från Uganda för drygt ett år sedan. SVT Västnytt förde henne samman med kvinnan som kan ha räddat hennes liv. Nu har vi träffat henne igen.

SVT uppmärksammade Shamira Kassajja när hon efterlyste sin räddare i en tidningsannons. Det handlade om en parkeringsvakt som hjälpt henne när hon hungrig och utan ett öre på fickan precis kommit till Sverige. Hon satt utanför ett köpcentrum i Kållered och bad folk om hjälp men folk gick bara förbi. Till slut stannade en kvinna, på väg till jobbet.

Hon bjöd Shamira på mat och körde henne till Migrationsverket. Efter Hallandsnytts inslag gav sig räddaren till känna och vi kunde föra de två samman. När parkeringsvakten, som hette Carina Netzén och Shamira möttes grät de båda två. Idag har de fortfarande kontakt, berättar Shamira.

Shamira och kvinnan i blå uniform

– Hon har varit och hälsat på mig och vi är vänner. Jag ska hälsa på hos henne snart.

Historien spreds flitigt i andra medier, och Shamira blev nedringd av journalister efter tv-inslaget. Därför vill hon bara göra en mailintervju den här gången. Idag har hon permanent uppehållstillstånd och bor i en lägenhet i Träslövsläge.

– Det var väldigt ensamt att bo i lägenheten i början, men nu har jag en katt som heter Prince. Han följer mig när jag ska åka till skolan och bor under ett träd utanför min lägenhet, skriver Shamira Kassajja.

Drömmer om att starta eget

Livets lunk består av svenskstudier på förmiddagen och städjobb på eftermiddagen. Även övningskörning står på framtidslistan. Hon har tre arbetsgivare men drömmer om att starta eget.

– Jag är nöjd med mitt jobb för mina chefer är nöjda, det är väldigt viktigt för mig att de är så förstående, ibland kan mina skoltider variera, men de förstår.

Och även om Shamira Kassajja säger att hon inte är helt stabil ännu så har hon konkreta drömmar för framtiden. Hon vill driva ett barnhem i Afrika. Och till viss del är det Carinas agerande som gett ringar på vattnet. 

– Det som jag lärt mig är att det krävs väldigt lite för att förvandla någons liv. Belöningen för att hjälpa någon är ovärderlig.

Tillvaron i Sverige är hon mycket nöjd med.

– Jag har vänner som har välkomnat mig i deras familjer och jag känner mig som en del av dem. Jag blir inte annorlunda behandlad och det är väldigt viktigt. Jag tycker om människorna här, trots att det finns en del som diskriminerar andra. Sverige är ett land att vara stolt över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Shamira och kvinnan i blå uniform

Mer i ämnet