Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur lyckades föräldrarna att driva skolan vidare? Starta klippet för att höra Hans-Gunnar Enggaard, före detta ordförande i styrelsen. Foto: Emelie Skoog

Så gick det till när föräldrarna tog över Ysbyskolan i Laholm

Publicerad

Föräldrarna ville bevisa för bygden och sig själva att de kunde driva Ysbyskolan vidare – efter att kommunen beslutat om nedläggning. Efter ett år av hårt slit lyckades de. Men hur gick det till?

I mitten av februari gick Laholms kommun ut med nyheten att Ahlaskolan och Genevadsskolan kan läggas ner.

Men det är inte första gången ett sådant besked kommer.

År 2015 beslutade Laholms kommun att lägga ner Ysbyskolan. Då bestämde sig föräldrakooperativet för att försöka ta över skolan.

I klippet ovan berättar Hans-Gunnar, före detta ordförande i föräldrakooperativet, om hur man lyckades att driva skolan vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan Ysbyskolan togs över 2015 har elevantalet ökat. Men vad krävs egentligen för att driva en skola som föräldrakooperativ? Häng med till Ysbyskolan i klippet. Foto: Emelie Skoog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.