Cathrine Mellberg, barn- och ungdomsansvarig på Träningsverket i Laholm förklarar varför de stoppat all verksamhet, medan Elisabeth Gerdle, verksamhetschef på Friskis och svettis i Halmstad, berättar om åtgärderna de vidtagit för att hindra smittspridning. Foto: SVT/Ida Röök Svalander

Så gör två olika föreningar i Halland: En håller öppet och en stänger ned

Uppdaterad
Publicerad

På Friskis och svettis i Halmstad är det öppet, men många åtgärder har vidtagits för att hindra smittspridningen. På Träningsverket i Laholm väljer man att stoppa all verksamhet i tre veckor, även träningen för barn och ungdomar.

Enligt de lokala rekommendationerna i Halland med anledning av coronapandemin avråds gruppträning, tävling och matcher för alla över 15 år. Men föreningar tolkar det olika.

– Vi väljer att ha verksamheten i gång men har vidtagit åtgärder för att förhindra trängsel. För oss är det viktigt att man kan fortsätta träna och röra på sig. Vår organisation har en tät kontakt med myndigheter och skulle rekommendationerna ändras framöver får vi se över vårt beslut att hålla öppet, säger Elisabeth Gerdle verksamhetschef på Friskis och svettis i Halmstad.

Träningsverket i Laholm bedriver gruppträning för barn, ungdomar och vuxna. De har valt att stoppa all verksamhet under tre veckor.

– Vi vill göra vad vi kan för att förhindra smittspridningen, säger Cathrine Mellberg, barn- och ungdomsansvarig i föreningen.

Se klippet ovan för att höra de olika synsätten.

Hur påverkar coronapandemin din träning?

Pinnat inlägg

Tack för ert engagemang i vår chatt om hur coronaviruset påverkar er träning! Nu stänger vi chatten för den här gången.

Kajsa • Det är märkligt att idrottsföreningar gör sina egna tolkningar av de lokala råden och arrangerar träningar för vuxna. Det är ju väldigt tydligt att detta inte ska ske. Var är ansvarstagandet? SVT borde göra en kartläggning över hur olika klubbar har hanterat detta. Hade varit intressant att se vilka klubbar som tar risken för smittspridning på allvar och följer restriktionerna.

Tack för kommentaren, Kajsa. Vi bedömer att det finns för många klubbar i länet för att vi ska kunna kartlägga alla. Därför väljer vi att den här gången lyfta fram två föreningar - Friskis och svettis i Halmstad och Träningsverket i Laholm - som hanterar råden på två olika sätt samt prata med idrottsförbundet RF-Sisu Halland som har en mer övergripande bild över föreningslivet i länet.

Malou • Mitt gym i Falkenberg kör på nästan som vanligt och uppmanar folk att komma och träna.Fulla pass och folk på kö. Det är provocerande att människor är så likgiltiga inför de riktlinjer som gått ut. Jag undviker gymmet just nu och tränar hemma istället och tar rejäla promenader. Inte lika roligt men det får gå!

Annika • Jag håller med Nisse. Folk är gnällspikar....

Nisse • Det är ju pinsamt att se och höra folk gnälla över att dom inte kan träna i tre veckor nu när vi har en dödlig pandemi. Friskaste & Svettis i Halmstad borde stänga ner sin verksamhet helt och hållet. "Ja vi försöker hitta sätt". Verkligen pinsamt.

Anna • Jag avstår utifrån rekommendationerna. Blir oerhört provocerad av andra som fortsätter som tidigare eller hittar lösningar för att ursäkta sitt agerande. Om alla skulle göra så skulle det ju inte bli nån skillnad. Blir så provocerad av folks osolidariska och egoistiska inställning!

Anonym • Jag går vanligtvis på gruppträning på ett gym i Halmstad. Men med de nya restriktionerna som kom förra veckan blir det inget med det nu. Måste säga att jag är besviken på att gymmen trots detta uppmanar kunderna att komma och träna, med löften om minskat antal deltagare på passen. Jag väljer att gå promenader istället.

Anonym • Att man inte kan träna på samma vis som innan gör att man mår sämre och det blir sämre resultat i skolan. Borde det inte finnas andra åtgärder man kan göra. Blir även lite orättvist när de under 15 får träna fast smittan i min stad ökar fallen bland grundskolan. Tidigare har det gjorts forskning på att viruset dör i simhallen.. Det är tråkigt men borde finnas fler åtgärder, typ stänga nattklubbar etc.

Stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Enligt Folkhälsomyndigheten stämmer det att det inte ska vara någon risk att bli smittad av själva badvattnet i simhallen, men däremot kan man, precis som överallt i samhället, bli smittad av andra människor som befinner sig i simhallen. Här hittar du mer info om vad Folkhälsomyndigheten säger om just simhallar: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/8829d962a37d4035916b9d0920b1881d/rad-minska-smittspridningen-covid19-badplatser.pdf

Nisse • Spelar amatörhockeyn/veteranhockey o det får vi inte göra just nu . Så de blir att cykla istället

Christian Harkness • Åka till vatten hus i Ängelholm o sim träna
Cykla mountainbike i skogen

Brenda • Jag går promenader istället för gym och vatten gympa. Det känns tråkigt att inte har den social biten just nu men jag är 71 och måste respektera folkmyndighets råd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.