• Mest säker och miljövänlig glöd får du om du använder en eltändare. Andra alternativ i det fria är tändkuddar eller tändpapper.
• Om du använder tändvätska, häll den på otänd kol, spruta aldrig direkt på öppen låga eller glöd. Välj en miljövänlig produkt.
• Använd inte under några omständigheter bensin, etanol, metanol eller T-sprit.
• Gasolgrill innebär explosionsrisk. Släpp inte på gasol i mer än 5 sekunder innan tändning och ha locket öppet när du tänder. Kontrollera alltid att slangen mellan grill och gasolflaska inte läcker. Stäng av gasolflaskan när grillen inte används.
• Grillen placerar du på ett stadigt underlag fritt från allt som är brännbart och inte för nära en byggnad eller växtlighet och träd. Lågor och glöd kan lätt flamma upp och tända eld på det som är brännbart i närheten.
• Engångsgrillar kräver ständig passning. Den blir väldigt varm även på utsidan och det är viktigt att underlaget inte kan börja brinna, så ställ den aldrig på gräs eller växlighet. Släng den inte i soptunnan förrän du är säker på att den är helt släckt.
• För att vara på den säkra sidan – häll på minst en liter vatten och låt grillen stå i en timme innan du kastar den.
• Säkerställ att det inte råder eldningsförbud när du grillar utomhus.
Källa: MSB och Länsförsäkringar