Så här fungerar fettratten

Publicerad

En fettratt kan vara lösningen på Kungsbacka kommuns problem med matfett som täpper igen avloppen. Här förklarar Charlotte Bourghardt, miljöingenjör, hur tratten fungerar.

I klippet ovan ser du hur fettratten är tänkt att användas i Kungsbackabornas kök.

SVT rapporterade · Tänker du använda tratten?

07.18
Godmorgon! Här kan du dela med dig av dina erfarenheter, kommer du att använda kommunens tratt?
07.23
Tratt eller fåntratt? :D Hemma hos oss torkar vi ur stekpannor med hushållspapper och slänger det i soppåsen. Då slipper man få matfett i vattenrören... och man slipper samtliga trattar! :)
07.58
Vi väntar tills fettet svalnat, torkar eller skrapar ur och slänger det i komposten. Friterar man i olja så är det bra med en tratt för att samla upp oljan. Alltid kan man använda den till något!
07.58
Jag har en väl urskjöld mjölkjartong på diksbänken, där jag lägger i hushållspappet som jag använd o torkat upp saker o ting med. Där häller jag mitt matfett o behöver ingen fett tratt. Fett- tratten är ändå en bra sak för o förhindra att matfett hälls i avloppet, vad de flesta inte tänker på är att allt flytande fett stelnar fort i avloppsrören.
08.07
Använder den sen ett tag. Fungerar bra.
08.07
Stekpannan torkar vi ur med hushållspapper efter användning för att undvika att fett sköljs ut i avloppet vid disk.
08.12
Torkar allt fett med papper-även alla matrester på tallrikar som inte kan skrapas ner i bruna påsen.0% fett i avloppet : )
08.12
Jag tar också min mjölkkartong, det har min mor gjort och det gör jag också,
08.58
Man måste tänka på att det inte går att tömma het fett i en pet-flaska den smälter direkt och rinner ut både över händer och ner i avloppet, mycket bättre att tömma det i någon form av pappförpackning. Så tratten är onödig och kan framkalla faror.
08.58
Absolut! Bor i Stockholm och det finns väldigt få insamlingsplatser. Borde finnas sådana tillgängliga i varje stadsdel, helst vid varje miljöstation. Resurs som kan återanvändas sombiobränsle exempelvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer