Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Våtservetter, hår och nylonstrumpor limmas ihop med matfettet, säger Charlotte Bourghardt. Foto: SVT

Delar ut fettratt till invånarna

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra att det blir en fettpropp i Kungsbacka kommuns kommunala avlopp igen, delar nu bokbussen ut trattar som ska underlätta hanteringen av gammal matolja.

I september fick Kungsbacka kommun suga upp en fettklump på hela fem ton. Det tyckte de inte var fett roligt, så nu delar de ut en så kallad fettratt till invånarna, så att det förhoppningsvis inte blir lika stora klumpar i framtiden.

– Vi gör det här för att komma närmare våra invånare och visa att det finns ett alternativ, säger Charlotte Bourghardt, miljöingenjör i Kungsbacka kommun.

Matoljan fungerar som klister

Det som händer när man häller matolja rakt ner i diskhon är att det bildas ett klister, som i sin tur samlar ihop allt annat som hamnar i våra avlopp.

– Fettet ska samlas in och återanvändas till nya produkter, så som tvål eller energi. Det sämsta vi kan få är fett i avloppssystemet, säger hon.

Delar ut trattarna med bokbussen

För att komma närmare invånarna och berätta om de problem fettet innebär så väljer nu kommunen att dela ut fettrattarna med bokbussen.

– Alla sätt att komma ut till invånarna där vi möter dem där de är hemma är ett bra sätt. Här kommer bokbussen den har inte bara med sig böcker utan information till hela samhället, säger Charlotte Bourghardt.

Flaskorna ska därefter lämnas till en återvinningscentral där oljan återvinns till tvål och hudvårdsprodukter. Oljan går också att lämna i det brännbara avfallet, och blir då till biogasenergi.

– Men om man häller det i avloppet – då blir det bara problem, säger hon.

SVT rapporterade · Tänker du använda tratten?

07.18
Godmorgon! Här kan du dela med dig av dina erfarenheter, kommer du att använda kommunens tratt?
07.23
Tratt eller fåntratt? :D Hemma hos oss torkar vi ur stekpannor med hushållspapper och slänger det i soppåsen. Då slipper man få matfett i vattenrören... och man slipper samtliga trattar! :)
07.58
Vi väntar tills fettet svalnat, torkar eller skrapar ur och slänger det i komposten. Friterar man i olja så är det bra med en tratt för att samla upp oljan. Alltid kan man använda den till något!
07.58
Jag har en väl urskjöld mjölkjartong på diksbänken, där jag lägger i hushållspappet som jag använd o torkat upp saker o ting med. Där häller jag mitt matfett o behöver ingen fett tratt. Fett- tratten är ändå en bra sak för o förhindra att matfett hälls i avloppet, vad de flesta inte tänker på är att allt flytande fett stelnar fort i avloppsrören.
08.07
Använder den sen ett tag. Fungerar bra.
08.07
Stekpannan torkar vi ur med hushållspapper efter användning för att undvika att fett sköljs ut i avloppet vid disk.
08.12
Torkar allt fett med papper-även alla matrester på tallrikar som inte kan skrapas ner i bruna påsen.0% fett i avloppet : )
08.12
Jag tar också min mjölkkartong, det har min mor gjort och det gör jag också,
08.58
Man måste tänka på att det inte går att tömma het fett i en pet-flaska den smälter direkt och rinner ut både över händer och ner i avloppet, mycket bättre att tömma det i någon form av pappförpackning. Så tratten är onödig och kan framkalla faror.
08.58
Absolut! Bor i Stockholm och det finns väldigt få insamlingsplatser. Borde finnas sådana tillgängliga i varje stadsdel, helst vid varje miljöstation. Resurs som kan återanvändas sombiobränsle exempelvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer