Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande, om byggplanerna i Västerport. Foto: MM Fastigheter/SVT

Så här kan Västerport se ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka byggaktörer som får utforma nya stadsdelen Västerport i Varberg. Av totalt 20 inlämnade bidrag har tolv aktörer nu uppdraget att gå vidare med sina byggplaner.

I den första etappen av Västerport ingår sju kvarter. Sex av kvarteren ingick i tävlingen där byggaktörer fick skicka in sina bidrag om hur de ville utforma Varbergs nya stadsdel. Kvarteren delades upp i tolv olika lotter som byggaktörer fått tävla om i en markanvisningstävling arrangerad av Varbergs kommun.

– Men det är inte bara ett bostadsområde, det är en helt ny stadsdel, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil.

Bygget av Västerport

Starta klippet för att få se ett urval av byggaktörernas förslag!

Blandning mellan klassiskt och lekfullt

Under maj och juni månad har en jury tagit ställning till de totalt 20 inlämnade bidragen. På tisdagen presenterades vinnarna av de olika lotterna på en presskonferens med representanter från kommunen.

Till tävlingen togs tre fokusområden fram som man ville skulle prägla det nya området:

• Variation för integration

• Vardagslogik som förenklar och förenar

• Blått och grönt visar vägen

Juryn beskriver att vinnarna ”är en kombination av aktörer som har olika styrkor och som därför kompletterar varandra till en god helhet”. Vidare skriver de att förslagen är en blandning mellan klassiska gestaltningar och lekfulla framåtblickande gestaltningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Västerport

Mer i ämnet