I klippet ovan berättar grundaren till Utveckla och Bevara Eketångaskogen, Leif Liljebrunn mer om varför han inte är nöjd med kommunens uppdaterade framtidsplan. Foto: SVT

Färre bostäder planeras i Eketångaskogen: ”Belastningen på miljön är kraftig”

Uppdaterad
Publicerad

Ursprungsförslaget att bygga 1 700 bostäder i Eketångaskogen i Halmstads kommun kritiserades hårt. Nu har kommunstyrelsen snickrat om Framtidsplanen Halmstad 2050, och i den uppdaterade varianten planerades det för 700 färre bostäder i skogen än tidigare.

Bostadsplanen i Eketånga skogen är bara en liten del av framtidsplanen som ska generera drygt 23 000 bostäder i kommunen.

– Vi är alla besvikna, vårt mål var något annat. Belastningen på miljön här är kraftig, bygger du ytterligare blir det ännu mer belastning, säger Leif Liljebrunn, grundare till gruppen Utveckla och Bevara Eketångaskogen.

Synpunkter samlas in

Den uppdaterade varianten av Framtidsplan Halmstad 2050 har antagits av samtliga partier i kommunstyrelsen förutom Sverigedemokraterna som valde att avstå. Planen ska nu ut på ytterligare en granskning innan för att samla in synpunkter vilket ger utrymme för mindre ändringar.

I klippet ovan hör du protestgruppens grundare Leif Liljebrunn kommunstyrelsens och kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) berätta hur de ser på den nya framtidsplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.