Foto: Kristian Åkergren/SVT

Så förbereds säkerheten inför pingis-VM

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna räknar med 25 000 besök under VM-veckan i Halmstad. Värsta scenariot för säkerhetsansvariga är att folksamlingen drar till sig någon som vill utföra ett terrordåd.

– Man kan aldrig vara förberedd på ett terrorangrepp, säger säkerhetsstrategen Ann-Louise Rispling.

Sedan augusti i fjol har bland andra polisen, arrangörsstaben och kommunen suttit i möten för att förbereda säkerheten och analysera möjliga hotbilder inför mästerskapet i Halmstad arena.

– Vi har tittat på olika scenario som kan inträffa vid ett så här stort arrangemang. Vi ska ha med oss att onda krafter vill oss illa när stora folksamlingar samlas, säger polisinsatschefen under mästerskapet, Mats Timmermann.

VM i bordtennis 2018

Men som läget är så här två dagar innan tävlingarna sätter igång känner han sig trygg med förberedelserna. Det samma gäller kommunens säkerhetsstrateg Ann-Louise Rispling.

Vad finns det för risker?

– Det kan vara att folk skadar sig, det kan vara trängsel, men också hot och våld eller att någon vill manifestera vissa åsikter på något sätt, eftersom det är ett stort medialt intresse som riktas mot tävlingarna, säger Ann-Louise Rispling.

”Kan aldrig vara förberedd på det”

Värsta scenariot är att den stora folksamlingen drar till sig någon eller några som vill utföra ett terrordåd.

Hur förberedda är ni på ett sådant scenario?

– Man kan aldrig vara förberedd på det. Vi har kontakt med polisen och polisens underrättelsetjänst som utför bevakning i bland annat sociala medier. Skulle det bli någon form av indikation får vi veta det och ta ställning till hur vi hanterar det då. Sedan är det klart att vi kontrollerar de som ska in på arenan.

Har det funnits indikationer på något som vill illa?

– Vi har haft en underrättelseinhämtning och det finns inget som tyder på att det är någon som vill något illa mot det här arrangemanget, säger polisinsatschefen Mats Timmermann.

Säkerhet vid lag-VM i bordtennis

  • 25 000 besök beräknas under VM-veckan, enligt arrangörerna.
  • Minst fyra väktare ronderar i arenan dygnet runt.
  • All publik är hänvisade till en entré och kommer genomgå en visitation för att få komma in.
  • Inne i matcharenan ska publikvärdar hålla koll på publiken och vara observanta på om någon visar tecken på att vilja störa ordningen.
  • Polisen har förstärkt resurserna till arrangemanget och kommer vara på plats i och utanför arenan hela veckan.
  • Polisens underrättelsetjänst är inkopplade och undersöker hotbilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i bordtennis 2018

Mer i ämnet