Visa alla (2)

Vad är aneurysm i hjärnan?

Publicerad

Aneurysm, som även kallas kärlbråck, kan finnas på olika ställen i kroppen. Det kan finnas i hjärnan och ibland orsaka en hjärnblödning helt utan förvarning eftersom det inte är ovanligt att den som har ett hjärnaneurysum är helt ovetande om det.

– Det kommer som regel utan förvarning. Det handlar i de allra flesta fall om ett väldigt plötsligt, akut och dramatiskt insjuknande, säger Peter Thomasson Sommer, överläkare i neurologi.

Hur vanligt det är med aneurysm i befolkningen varierar men man räknar med att risken för att utveckla ett aneurysm ligger på mellan två till fem procent under livets gång.

Som regel är det medfött och risken att det växer i storlek med tiden blir större med riskfaktorer som rökning och högt blodtryck, förklarar Peter Thomasson Sommer.

Kan gå ovetande

Men alla fall av aneurysm leder inte till hjärnblödning.

– Det finns ett antal personer som går omkring med den här typen av aneurysm utan att veta om det, och utan att det brister, säger Peter Thomasson Sommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer