Anders Schreiber Foto: Privat

Han tränade sig frisk efter stroken

Uppdaterad
Publicerad

Vid 53 års ålder fick Anders en hjärnblödning och blev förlamad på sin vänstra sida. Men efter bara 3 månader var han tillbaka på jobbet igen och det tack vare ett eget envist tränande och en bra grundfysik.

Anders hade varit på ett kundbesök när han körde på motorvägen mot Örebro och kände att han blev totalförlamad från vänster knä och ner. Eftersom bilen var automatväxlad kunde han köra av motorvägen och parkera. Anders fick hjälp att ringa ambulans och transporterades till sjukhuset i Trollhättan.

– Från första sekund bestämde jag mig för att det här är någonting som jag ska ta mig igenom. Jag ska ta mig igenom det och inte bli ett offer utan göra det bästa av situationen. Då får man sluta prata om orsaken och fokusera på lösningen istället, säger Anders.

Rehabiliterade sig själv

Tre månader tog det innan Anders var tillbaka på jobbet och det tack vare hans envishet och målmedvetna tränande som han har utfört varje dag mellan 45 minuter och en timme. Efter utskrivningen från sjukhuset har han själv fått ta ansvar för sin rehabilitering.

– Jag har utvecklat egna träningsmetoder. Jag har fått ta hjälp av mina barn, som har hållit på med gymnastik, med att genomföra övningar och filma mig när jag lärde mig gå.

Oerhört viktigt med en målbild

Numer ser Anders till att vara rädd om det viktiga i livet och plocka bort allt som tar onödig energi. Han fortsätter att utveckla nya träningsmetoder och sätter upp nya mål som att 2017 köra cykelvasan som han och en kompis genomförde.

Och i år är målet att bestiga Kebnekeise.  Att ha en målbild har varit och är oerhört viktigt för Anders i hans rehabilitering.

– Säger man som läkaren sa till mig på sjukhuset att vi hoppas att du ska kunna gå så sänder man, i min värld en negation. Istället borde han ha sagt: Anders det är klart att du ska kunna gå men kvalitén är betingad av två olika saker, hur illa skadad du är och hur mycket tid du är beredd att träna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.