Jessica Gånehed hade inbrott i sin sadelkammare – men tjuvarna gick därifrån tomhänta, då hon sen tre år tillbaka haft sadlar hemma i hallen. Foto: Privat

Så lurade hästägaren Jessica sadeltjuvarna

Publicerad

När Jessica Gånehed kom till stallet möttes hon av det hon under flera års tid oroat sig för: att stallet skulle haft oönskat besök av tjuvar. Men på grund av oron lämnade tjuvarna stallet tomhänta.

– För tre år sedan när det började bli intensivt med stölder på hästgårdar tog vi beslutet att ha sadlarna hemma i hallen, säger hon.

Jessica är inte ensam om att ha fått besök av tjuvarna. Under den senaste perioden har hästägare och gårdar i Kungsbacka kommun blivit utsatta för fler stölder av just sadlar. Enligt polisen ska det röra sig om sex stölder som rapporterats hittills.

– Det är troligtvis en liga som specialiserat sig på sadlar och det här har förekommit på flera andra platser i andra regioner. Tjuvarna har även vid tidigare tillfälle uppträtt aggressivt, så det är bättre att observera än att konfrontera om man stöter på tjuvarna, säger Peter Aldersson, polisens presstalesperson.

Polisen har på grund av den senaste tidens händelser gått ut med en uppmaning till allmänheten att höra av sig med tips.

– Det är svårt att få tag på dessa tjuvar så det är viktigt att anmäla så fort man kan, säger Peter Aldersson.

”Känns jätteläskigt”

Inne i Jessicas stall hade inbrottstjuvarna rotat runt bland lådorna och brutit upp dörren in till sadelkammaren. Då hon var förberedd på att det värsta skulle kunna hända fick inte tjuvarna tag på det som de letat efter, men även om ingenting stals har inbrottet satt sina spår.

– Det värsta med det här är att någon hänsynlöst brutit sig in och gått runt och rotat bland våra grejer. Det känns jätteläskigt, säger hon.

Vad har du för tips till andra hästägare?

– Vill du vara extra säker ska du ta med dig sadlarna hem. Vi har haft dem i hallen och snubblat runt på dem nu i tre år men det gjorde att vi klarade oss den här gången, säger hon.

I klippet ovan kan du se vad Jessica möttes av när hon kom till stallet under fredagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.