Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästföreningen anser att bostadsbolagens förslag på hyreshöjningar i Halland inför 2024 är alldeles för höga. Foto: Helena Landstedt/TT

Så mycket vill bostadsbolag i Halland höja hyran – Hyresgästföreningen: ”Alldeles för högt”

Uppdaterad
Publicerad

Höjningar på upp till tolv procent föreslås i hyresförhandlingarna inför 2024 i Halland.

– Det är alldeles för högt och rimmar inte med överenskommelsen att vi ska komma fram till en långsiktig hyreshöjning, säger Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hälften av de kommunala bostadsbolagen i Halland har hittills lagt sin förhandlingsbud till Hyresgästföreningen. Även flera privata hyresvärdar har yrkat på hyreshöjningar.

I klippet ovan ser du vilka höjningar som föreslås.

Hyrorna i Laholm 2024 klara

Första hyresförhandlingen att bli klar gäller hyresgäster i Laholmshems bostäder. Där höjs hyran med 4,42 procent i genomsnitt för bostadsbolagets nästan 1500 hyresgäster. Laholmshem begärde innan förhandlingarna en höjning med nio procent.

– Vi har haft bra samtal och det känns som att Laholmshem ser på situationen ungefär som vi gör – att det ska tas ett gemensamt ansvar mot hyresgästerna, säger Nicklas Lidholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Stina Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.