Cecilia F Hamilton från Halmstad studerar i London, och känner av oron bland utbytesstudenterna. Foto: TT/Privat

Så påverkar brexit halländska studenter

Uppdaterad
Publicerad

Ett framtida brexit-avtal kommer att ha stor betydelse för Sveriges studentutbyten med Storbritannien – och på plats är det ovissa läget påtagligt.
– Det är extremt många frågor som få utbytesstudenter har fått svar på, säger Cecilia F Hamilton från Halmstad som studerar i London.

Nästan 300 svenska studenter är utbytesstudenter i Storbritannien just nu, Cecilia F Hamilton från Halmstad är en av dem. Hon studerar global kommunikation vid University of Westminster i London och känner av oron bland studenterna.

– Brexit är på allas läppar och det är svårt att få reda på vad som gäller, säger hon.

Om Storbritannien lämnar Erasmus+ kommer Högskolan i Halmstad och andra svenska lärosäten sannolikt att upprätta samarbetsavtal med partnerlärosäten i Storbritannien.

På så vis kommer det fortfarande vara möjligt att åka på utbyten till Storbritannien, men utan det finansiella stöd som Erasmus+ erbjuder.

I klippet ovan hör du Cecilia F Hamilton beskriva läget som utbytesstudent.

Brexit med avtal

Om EU och Storbritannien kommer överens om ett utträdesavtal innan den 31 oktober kommer Storbritannien fortsätta delta i Erasmus+ till och med år 2020. 

Brexit utan avtal

Vid ett eventuellt avtalslöst Brexit  kommer Storbritannien inte kunna fortsätta delta i Erasmus+ från och med dagen för utträde.

Källa: Universitets- och högskolerådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.