Foto: TT

Så säger toppolitikerna om elevhälsan

Uppdaterad
Publicerad

Skolsköterskorna slår larm om att det behövs mer personal och mer tid för att klara av arbetet med skoleleverna i Falkenbergs kommun. Så här svarar toppkandidaterna i de olika partierna om situationen.

Markus Jöngren (MP): ”Elevhälsan behöver mer resurser. Nu står elevhälsan oftast längst ner bland prioriteringarna när det gäller att fördela resurser till skolan.”

Mikael Hallberg (V): ”Vi vill satsa på personal eftersom det en brist. Vi ligger lågt när det gäller antal kuratorer och skolsköterskor, om man jämför över hela landet, och det är klart att det gör ett avtryck i slutändan.”

Lars Fagerström (L):Det är något av ett rekryteringsproblem. I delen som gäller skolsköterskor och skolläkare kanske vi kan samarbeta med Region Halland i rekryteringen. Det är inte alltid alla tjänster behöver vara hela inom kommunen. Man kan ha tjänster inom bägge sektorerna”.

Georgia Ferris (KD): ”Vi vill ha elevhälsan under Region Halland. Vi ser ett större behov för samordning med BUP och tror det blir lättare om personalen har samma huvudman. Tanken är att man ska kunna ha en heltidstjänst på Region Halland uppdelad på olika skolor. Vi vill införa en elevhälsogaranti  som innebär att eleverna ska få kontakt med elevhälsan inom ett dygn.”

Per Johansson (C): ”Vi har sagt inför nästa mandatperiod att det måste vara ett fokus att lyfta elevhälsan och det kan handla om att man måste skjuta till mer medel. För det får inte vara så att man har ont i magen när man går till skolan. För man presterar heller inte resultat om man inte mår bra i skolan. För Centerpartiets del är det här en jätteviktig fråga och det är tydligt att där har vi inte lyckats, tyvärr. Det är ett bekymmer att man inte lyckats få tag i kuratorer och skolsköterskor eftersom det är brist”.

Per Svensson (S): ”Det är ett vallöfte från oss och med i vårt skolpaket att öka resurserna till elevhälsan. Det handlar framförallt om dem som jobbar närmast eleverna som kuratorer och skolsköterskor. Att man tidigt kan upptäcka elever som är på väg åt fel håll och att man tidigt kan koppla in det resurser som krävs från BUP. Det är skrämmande hur många det är som mår dåligt.”

Sara-Lena Bjälkö (SD): ”Vi måste satsa medlen rätt. Vi pratat om folkhälsoaspekten med psykisk ohälsa som faller långt ner i åldrarna. Det är viktigt att vi har rätt verktyg i skolorna som kan ta tag i det här och hjälpa eleven. För barn och unga är faktiskt vår framtid.”

Ninni Gustavsson (M): ”Om det finns brister måste vi göra något åt det. Det är också en rekryteringsfråga och det finns många områden där vi har svårt att få personal, inte bara inom skolan. Vi försöker att bli en attraktivare arbetsgivare och vi har ett stort program på gång inom arbetsgivarutskottet i kommunstyrelsen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.