Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill styra Laholm i minoritet. Se hur Alliansen tänker att det ska gå till. Eric Semb (M), Elvis Begic (L), Ove Bengtsson (C) och Jörgen Nilsson (KD). Foto: SVT

Så ska Alliansen styra Laholm i minoritet

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Nu är det officiellt. Alliansen i Laholm med M, C, L och KD föreslår till kommunfullmäktige att de ska styra Laholm i minoritet kommande mandatperiod. Moderaterna återtar även posten som kommunstyrelsens ordförande från Centerpartiet.

På en pressträff i Laholm under onsdagen presenterade Alliansen att de har för avsikt att bilda ett minoritetsstyre. Det innebär att Miljöpartiet, som suttit med i styret senaste mandatperioden, förlorar sin plats. Minoritetsstyret får nu förlita sig på stöttning från oppositionen och de räknar med stöd både från Sverigedemokraterna och Medborgerlig samling.

Centerpartiet, som haft posten som kommunstyrelsens ordförande, tvingas lämna över den till Moderaterna, som fick 7 mandat, jämfört med Centerns 6 mandat.

Hör Eric Semb (M) och Ove Bengtsson (C) i klippet om hur de ska arbeta för att få igenom alliansens politik i ett minoritetsstyre.

Moderaterna utser ordförande i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, socialnämnden samt samhällsbyggnadsutskottet.

Centerpartiet utser ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, barn- och ungdomsnämnden samt kommunala bostadsbolaget Laholmshem.

Kristdemokraterna får ingen ordförandepost, men tar platser i kommunstyrelsen, socialnämnden samt samhällsbyggnadsnämnden.

Liberalerna får inte heller någon ordförandepost, men platser i barn- och ungdomsnämnden samt kultur- och utvecklingsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet
Mer Halland
Mer Nyheter