En kvinna som håller upp ett vattenglas jämte en man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PFAS-halten i Halmstads dricksvatten ska minimeras. I klippet berättar Emma Johansson, VA-ingenjör, och Henrik Frindberg, vd Laholmsbuktens VA, hur arbetet går. Foto: Stina Johansson/SVT

Så ska Halmstads dricksvatten renas från PFAS

Publicerad

Halmstads dricksvatten innehåller PFAS-föroreningar som överstiger Livsmedelsverkets nya gränsvärden. Men metoder för rening är på gång.

– Vi kommer minimera PFAS, säger Emma Johansson, VA-ingenjör på Laholmsbuktens VA (LBVA).

Följ med till Byaledets vattenverk för att få veta mer om reningen av Halmstads dricksvatten i klippet.

Dricksvattnet i centrala och västra Halmstad har PFAS-halter som är högre än Livsmedelsverkets kommande gränsvärden, som börjar gälla vid årsskiftet.

Tre vattenverk med för höga PFAS-halter

Totalt tre vattenverk har för höga halter PFAS. Två av dem har förorenats av brandskum från Försvarsmaktens brandövningsplats. Mickedala vattenverk har stängts av men ett nytt reningssystem med jonbytare ska nu installeras på Byaledets vattenverk i centrum.

– Jonbytarna är små plastkulor som är laddade med ofarliga joner och när PFAS:en kommer i kontakt med dessa så byter de plats, säger Emma Johansson.

Investeringskostnaden är beräknad till 20 miljoner kronor.

– Det är Försvarsmakten som ska bekosta det. Det finns en allmän princip i Sverige som säger att den som förorenar ska betala för att ställa det tillrätta, säger Henrik Frindberg, vd på LBVA.

Klart efter årsskiftet

Det tredje vattenverket med för hög nivå PFAS är Prästjorden, som ska renas med jonbytare i kombination med aktivt kol. Upphandlingen pågår och systemet tros vara på plats först nästa år. Kostnaden kommer bli högre än för Byaledet och vad som orsakat föroreningen på Prästjorden håller på att utredas.

I klippet får du veta mer om reningen av Halmstads dricksvatten.

PFAS

De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men vissa PFAS-ämnen lagras länge i kroppen. Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan.

Sverige har infört ett nationellt gränsvärde för PFAS i dricksvatten som börjar gälla 1 januari 2026. Gränsvärdet är satt utifrån att man ska kunna dricka dricksvatten dagligen hela livet utan risk för hälsan.

De nya riktlinjerna är:

PFAS 4: 4 nanogram per liter

PFAS 21: 100 nanogram per liter

Källa: Livsmedelverket

PFAS4-halter i dricksvattnet Halmstad

Halmstad Centrum: 12 nanogram per liter (provtagning februari)

Söndrum: 4,6 nanogram per liter (provtagning januari)

Gullbrandstorp: 4 nanogram per liter (provtagning januari)

Vallås: 2,4 nanogram per liter (provtagning februari)

Halmstad Öster: <0.2 nanogram per liter (provtagning februari)

Kärleken: <0.2 nanogram per liter (provtagning februari)

Källa: Laholmsbuktens VA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.