Samtliga partier i Laholms kommun har fått frågan vad de vill göra med Lagaholmsskolan. Foto: SVT

Så tänker partierna kring Lagaholmsskolan i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2020 och 2021 har antalet polisanmälningar ökat på Lagaholmsskolan i Laholm. Flera föräldrar som SVT Nyheter Halland varit i kontakt med menar att våldet och stöket länge varit ett problem på skolan.

Klicka dig fram för att se vad partierna vill göra för att komma åt problemen på Lagahomsskolan.

Sverigedemokraterna

Anita Folden (SD):

”Vi tycker att det ska införas jourklasser, den som hotar ska inte vara kvar på skolan. Föräldrarna ska vara mer delaktiga i förberedande instanser. En lösning är att stökiga elever flyttas ett tag, de elever som inte kan bete ska ska avvisas från skolan och ska få vara i en annan lokal.”

Laholmspartiet

Bertil Johansson (LP):

”Vi vill göra en genomlysning av skolförvaltningen för att se vilken förmåga de har för att klara av sina arbetsguppgifter. Sedan vill vi ha externa experter som ska hjälpa oss hur vi ska jobba med framåt med skolan. Socialförvaltningen har ett stort ansvar och vi vill att de tittar på elevernas familj, tror att det är kärnan till att komma till rätta med problem en.”

Liberalerna

Elvis Begic (L): 

”Vi vill tillsätta en utredning för att ta reda på vad det är som inte fungerar på skolan. Om det behövs mer resurser på skolan som exempelvis resurspedagoger, då är det där vi ska lägga pengarna. Det behövs krafttag, där föräldrar, skolledning och eleverna ska samarbeta. Vi vill veta vad missnöjet beror på, där vill vi prata med eleverna. Vi tror på vuxennärvaro i korridorerna och bygga relationer med eleverna.”

Moderaterna

Anita Fast (M):

”Lärarens auktoritet behöver stärkas och rektor måste ges förutsättningar att vara just ledare. Skollagen måste förändras och förtydligas så att lärare och rektor får mandat att ingripa när det behövs. Vi förordar att Lagaholmsskolan flyttar till nuvarande Campus och att vi i stället använder de pengar det skulle kosta att bygga om Lagaholmsskolan till en nybyggd gymnasieskola vid stationsområdet.”

Centerpartiet

Åke Hantoft (C):

”Vi tror på ett starkt samarbete med skolan, socialtjänsten och polisen. Det finns många faktorer till stöket på skolan, en faktor är att skolmiljön kunde ha varit bättre. Har man en bra skolmiljö, med grupprum, korridorer och matsalar som fungerar så skapar man trivsel bland elever och lärare. Vi tror mycket på de åtgärder som har gjorts, 1,7 miljoner kronor har avsatts på högstadieskolorna i Laholms kommun.”

Socialdemokraterna

Bo Tengqvist (S):

”Vi ska inte gå in och styra på skolan för det fixar personalen själva. Skolan och föräldrarna har en gemensam uppgift att se till att det går bra för barnen, men det är föräldrarna som har ett jätteansvar för sina barn. Vi vill riva skolan och bygga en ny, vi vill att det ska byggas modernt och nytt. Det går att bygga bort disciplinproblem. Vi tycker också att det behövs en större skolbudget, i nuläget kan vi inte säga exakt hur mycket.”

Medborglig Samling

Martin Lönnstam (MED):

”Vi vill ha ett antimobbningsprogram i förebyggandesyfte och sedan vill vi också se ett närmare och mer fungerande samarbete mellan nämnderna och kommunpolisen. De nämnder vi tänker på är barn- och ungdomsnämnden, kultur- och utvecklingsnämnden och socialnämnden, hade vi jobbat tätare tillsammans med kommunpolisen, då hade vi haft bättre kontroll över läget.”

Kristdemokraterna

Helene Nilsson (KD):

”Har redan påbörjat arbete med att stärka elevhälsoteamet med tillsättning av kurator. Vi vill införa hälsogaranti så att elever och föräldrar ska kunna nå teamet inom ett dygn. Upprätta ansvarskontrakt ” överenskommelse” mellan elev, förälder och skolans personal. Där man klargör gränssättning och respekt för varandra samt stöder eleven att nå sina uppsatta mål.”

Miljöpartiet

Margareta Lindgren (MP):

”Det behövs mindre klasser på skolan, lärarna har fått för stora grupper och för mycket att göra. Vi måste satsa mycket på skolan och vill man satsa så finns det pengar till det. Det behövs inrättas regler tillsammans med lärarna och klarar inte eleverna av att vara i gruppen då ska det finnas extra personal som kan hjälpa dessa elever. Det här är ett långsiktigt arbete.”

Vänsterpartiet

Lennart Svensson (V):

”Vi vill att det ska anställas mer personal på skolan, som ska vara där som extra hjälp. Det är viktigt att personalen har psykiskt och fysiskt pondus. Stökiga barn får vara på ett jourställe om de inte kan sköta sig på skolan. Socialtjänsten måste få mer resurser så de kan arbete med förebyggande arbete som närvaro och föräldrar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet