Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Onödig signalpolitik eller nödvändig patientsäkerhet. Se regionpolitikerna Agnes Hulthén (V) och Carita Boulwén (SD) mötas i debatt om krav på språktest för nyanställningar inom sjukvården i Halland. Foto: SVT

Så tycker partierna om språktest för sjukvårdspersonal i Halland

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Alla som nyanställs inom sjukvården i Halland ska genomgå språktest i svenska. Det tycker Sverigedemokraterna. Starkast emot förslaget är Vänsterpartiet. Se när Carita Boulwén (SD) och Agnes Hulthén (V) möts för att diskutera frågan.

Att sjukvårdspersonal som träffar patienter ska ha goda svenska språkkunskaper är alla partier inom Region Halland överens om.

Det som skiljer är hur det ska uppnås.

I SVT:s valkompass svarar alla partier i Region Halland på vad de tycker om att införa språktest vid nyanställningar av sjukvårdspersonal. Sverigedemokraterna anger det som en extra viktig fråga inför valet, medan Vänsterpartiet är helt emot förslaget.

I klippet ovan ser du varför de två partierna tycker som de gör i frågan.

Vet du vem som har styrt politiken i Region Halland sedan förra valet? I det här klippet får du svar på det:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den styrande alliansen strax efter valet 2018 avgjorts. Från vänster: Tommy Rydfeldt (L), Helene Andersson (C), regionordföranden Mikaela Waltersson (M) och Lars Gustafsson (KD). Foto: SVT

Partierna i Region Halland tar ställning till förslaget ”Vårdpersonal som träffar patienter ska ha klarat språktest i svenska ” i SVTs valkompass. Så här svarar dem:

Mycket bra förslag

Sverigedemokraterna: ”En fråga som vi anser vara av största vikt och som vi har försökt driva igenom i regionen utan framgång. Alla som arbetar inom vård och omsorg ska kunna fullgod svenska och arbetsgivaren ska tillse att det uppnås genom ett språktest.”

Moderaterna: ”Att kunna perfekt svenska är överskattat, men att tala begriplig svenska är underskattat. Vi ser det som en del av patientsäkerhetsarbetet att vår personal som träffar patienter talar begriplig svenska.”

Ganska bra förslag

Centerpartiet: ”Kravet på vårdpersonal att kunna kommunicera på svenska finns redan.”

Kristdemokraterna: ”Det finns formellt krav på svenskkunskaper på C1-nivå inom alla legitimerade yrkeskategorier. Inom Region Halland är dessa krav även vägledande för övriga yrkeskategorier inom patientrelaterade yrkeskategorier.”

Liberalerna: ”Liberalerna vill införa språkkrav för medborgarskap. Ett språkkrav stärker medborgarskapets status och är en viktig symbol gällande principen om att i ett samhälle ska alla kunna kommunicera med varandra.”

Socialdemokraterna: ”Det är självklart viktigt att det både går att prata och förstå varandra när man möts i ett vårdbesök eller på sjukhuset. Då krävs det både språkkunskap från personal för att kunna kommunicera, redan idag krävs svenskakunskaper för legitimerade vårdyrken. Också tillgång till tolk är en förutsättning för att personalen ska förstå patienter med ett annat språk.”

Ganska dåligt förslag

Miljöpartiet: ”Svenska är redan ett krav i rekryteringen och språklyftande insatser erbjuds om det behövs.”

Mycket dåligt förslag

Vänsterpartiet: ”Vi är emot krav på språktest utöver de som redan finns. Vi behöver varenda hand i vården för att klara framtidens utmaningar. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att den anställde får de kunskaper de behöver för att utföra sitt arbete, vare sig det är språkkunskaper, bemötande eller andra faktorer.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet