Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mötet mellan Andreas Ahlstedt (SD) och Jonas Bergman (M) och hör deras skiljaktigheter i frågan om folkomröstningar. Foto: Peter Osterberger/SVT

Så tycker politiker i Halmstad om att hålla fler folkomröstningar

Uppdaterad
Publicerad

Ska det hållas fler lokala folkomröstningar i Halmstad? Ja, svarar Sverigedemokraterna i SVT:s valkompass. Nej, svarar Moderaterna.

I klippet hör du Jonas Bergman (M) och Andreas Ahlqvist (SD) mötas i frågan om folkomröstningar.

I valet 11 september får invånare i Halmstad kommun rösta i frågan om det planerade hotellbygget på Österskans. Frågan har blivit en vattendelare i politiken, och Jonas Bergman (M) hade helst sluppit folkomröstningar.

Valet 2022 Halland

– Det är ett lätt sätt att smita undan jobbiga beslut. säger han.

Men Andreas Ahlqvist (SD) vill att folket oftare får tycka till i omröstningar inför att beslut fattas.

– I synnerhet när det gäller stora frågor som väckt opinion, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av turerna kring hotellplanerna på Österskans – på 60 sekunder. Foto: White arkitekter

Så tycker partierna om folkomröstningar i Halmstads kommun

Partierna i Halmstads kommun tar ställning till förslaget ”Det ska hållas fler kommunala folkomröstningar i min kommun” i SVT:s valkompass. Så här svarar dem:

  • Mycket bra förslag

Sverigedemokraterna: Vi har sedan partiet bildades verkat för att öka medborgarnas inflytande och delaktighet i demokratin. Folkomröstningar är ett viktigt komplement till den representativa demokratin.

  • Ganska bra förslag

Vänsterpartiet: Vänsterpartiet är positiva till kommunala folkomröstningar men tycker det är viktigt att det gäller frågor där kommunen har mandat att ta beslut. Vi är positiva till folkomröstningar i viktiga principiella frågor och i frågor som är viktiga för kommunens utveckling.

  • Ganska dåligt förslag

Centerpartiet: Vi tycker att man skall värna den representativa demokratin.

Kristdemokraterna: Folkomröstning bör hållas kring större förändringar i kommunen. I övrigt sker väl vart fjärde år och vi folkvalda har i ansvar att ta kloka beslut och alltid komma ihåg vilka vi företräder.

Miljöpartiet: Det handlar om hur man ska se på folkomröstningar – rådgivande eller beslutande. Vi har ett representativt system och det fungerar väl. Därutöver behöver kommunpolitiker generellt sätt bli bättre på att förankra och fånga invånarnas åsikter och behov. Miljöpartiet vill se fler plattformar för inflytande och lokalt engagemang.

Socialdemokraterna: Vår demokrati bygger på att vi genom våra val utser förtroendevalda som förespråkar en viss inriktning. Dessa förtroendevalda ägnar mycket tid åt att djupdyka i komplexa frågor och se frågor ur ett kommunalt helhetsperspektiv. Folkomröstning är väldigt kostsamt och beslut riskeras att fattas utan en förståelse för påverkan på kommunen som helhet.

  • Mycket dåligt förslag

Moderaterna: Politikerna är folkvalda för att ta beslut. Folkomröstningar som kan riva upp tagna beslut skapar en mycket otrygg marknad för näringslivet.

Liberalerna: Folkomröstningar är ett dyrt och svårt verktyg att använda. I den representativa demokratin vi har i Sverige väljer man politiker som representerar en under en mandatperiod. Därför är det viktigt att välja politiker som har liknande värderingar. Man kan gärna också höra av sig till den politiker man röstat på för att framföra åsikter i olika frågor. Allra bäst är det att engagera sig politiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet