Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alliansen har styrt Halmstad kommun i 16 år. Ella Kardemark (KD), Jonas Bergman (M), Jenny Axelsson (C) och Lovisa Aldrin (L). Foto: SVT

Valet i Halmstad: Vem styr kommunen?

Publicerad

Under de senaste fyra åren har Halmstads kommun styrts av Alliansen som består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. I september avgörs det om de sitter kvar eller om det blir ett nytt styre.

De fyra allianspartierna har ingen egen majoritet i kommunfullmäktige utan är beroende av tillfälligt stöd för att få igenom sin politik. De övriga partierna i fullmäktige är Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Halmstad kommun har styrts av Alliansen i 16 år men om vi backar tillbaka bandet så hade kommunen mellan 1994 och 2006 socialdemokratiskt styre.

Valet 2022 Halland

Lämnar politikern

Moderaternas Jonas Bergman sitter som ordförande i kommunstyrelsen sedan 2018, som 1:e vice ordförande sitter Jenny Axelsson (C) och som 2:e vice ordförande sitter Krissi Johansson (S). Vid kommande val lämnar både Jenny Axelsson (C) och hennes allianskollega Jonas Bergman (M) politiken.

Starta klippet för en tillbakablick över vem som styrt kommunen och hur det historiskt sett ut i Halmstad kommun.

FAKTA: KOMMUNVALET I HALMSTAD

Söndag den 11 september är valdag för valet till riksdag, region- och kommunfullmäktige 2022.

Röstberättigade 2018: 77 855 stycken.

Valdeltagande 2018: 85,08 procent, en ökning med drygt 1,20 procent i jämförelse med valet fyra år tidigare.

Distrikt med högst valdeltagande: Tylösand – Frösakull, där röstade nästan 92,60 procent av de röstberättigade.

Distrikt med lägst valdeltagande: Andersberg Norra, där röstade 57,49 procent.

Röstberättigade 2022: 81 561 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet