Nästan 100 av Region Hallands sjuksköterskor har slutat – såhär vill partierna lösa bemanningen. Foto: SVT

Så vill partierna lösa bemanningskrisen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Halland frågade partierna hur de vill lösa bemanningsbristen inom sjukvården. Såhär svarade de.

Vänsterpartiet: Vi behöver motverka att personal slutar samt underlätta rekrytering och återrekrytering. Det behöver ges förutsättningar för kontinuitet genom god grundlön och löne- och kompetensutveckling. Genom sex timmars  arbetsdag gör vi att arbetsmiljön förbättras och fler orkar ett helt arbetsliv. Med tid till arbeta med patienterna och utrymme för personalinflytande görs arbetet både meningsfullt, effektivt och attraktivt för de anställda. 

Liberalerna: Möjlighet att göra karriär utan att bli chef eller administratör. Kombitjänster att kunna ha tjänst som innebär arbete till exempel 50 procent på vårdcentral, och 50 procent på sjukhus. Att erfarenhet och kompetens ska synas i lönen.

Kristdemokraterna: Vi anser att det behövs ökat fokus på att behålla personal. Trivs personalen blir det också lättare att rekrytera. Därför behövs en kombination av en rad åtgärder såsom ökad möjlighet att påverka sitt eget schema, satsningar på såväl psykisk som fysisk arbetsmiljö och inte minst det vi redan påbörjat – det vill säga förändrad arbetstidsmodell, höjd natt-OB och ökad ersättning vid storhelger för sjuksköterskor och undersköterskor i dygnet runt-verksamheten.

Miljöpartiet: Vi vill verka för långsiktig personalpolitik inom Region Halland för att motverka behovet av stafettjänster och bemanningsföretag, genom exempelvis förkortad arbetstid, högre lön och attraktivare schema. Det är viktigt att våra medarbetare får förutsättningar att göra ett gott arbete genom en rimlig arbetsbelastning.

Sverigedemokraterna: Region Halland ligger inklämt mellan Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Dessa är två av Sveriges allra största arbetsgivare när det gäller vård och omsorgspersonal, vilket försätter oss i en hård konkurrenssituation när det gäller kvalificerad personal. Någon snabb, enkel lösning finns inte. Givetvis ska såväl ingångslöner som löneutveckling ligga på en nivå som inte är sämre än våra grannregioner. I övrigt måste vi föra en kontinuerlig dialog med befintliga och tänkbara arbetstagare, för att försäkra oss om att vi är en attraktiv arbetsgivare.

Centerpartiet: Att vi har så goda arbetsvillkor, lön, miljö, kompetenshöjning så att sjuksköterskor vill arbeta i Region Halland och vill stanna kvar inom vår region. På kort sikt: Se över möjligheterna att påverka och utvecklas i arbetet, se över löner, validera och utbilda sjuksköterskor som finns i Halland idag och som har invandrat till Sverige. Snabbspår för språk, validera utländska utbildningar och praktik inom sjukvården. På längre sikt: Utbilda fler sjuksköterskor.

Moderaterna: Jobba med arbetsmiljö, delaktigheten på arbetsplatsen och prata karriärsvägar. Vi kommer ha färre medarbetare i framtiden, det kommer vara en brist i jättemånga yrken. 

Socialdemokraterna: Jobba förebyggande för att få fler att söka utbildning till att bli sjuksköterska. Vi vill skapa bättre förutsättningar för medarbetare att vara delaktiga och vara med och påverka sin egen arbetssituation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.