Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är just handtagen och möjligheten att låsa dörrar som låg bakom säkerhetsstoppet på Kungsbacka kommun för socionomerna. Inger Grahn är huvudskyddsombud från facket. Foto: SVT

Säkerhetsbrist stoppade besök till socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

På grund av säkerhetsbrister stoppades i fredags besök till socionomer i Kungsbacka. På måndagen hölls ett möte med de inblandade parterna där man kom fram till att dörrarna till mötesrummen ska få nya handtag – utan låsmöjlighet.

I tisdags förra veckan invigdes stadshuset i Kungsbackas nya lokaler. I samband med det genomförde facket en skyddsrond, där de kom fram till att mötesrummen inte var säkra för myndighetsutövande socionomer.

Begärde skyddstopp

De menade att det alldeles för lätt gick att låsa dörrarna av misstag. Därmed finns det en risk att personen i rummet inte kan ta sig ut snabbt om hen skulle hamna i en hotfull situation.

Facket begärde då ett så kallat skyddsstopp som stoppade besök till socionomerna.

Får byta handtagen

På måndagen hölls ett möte mellan facket, kommunen och Arbetsmiljöverket där man kom fram till att handtagen nu ska bytas ut och möjligheten att låsa rummen försvinner. En lösning som kommunen menar försämrar säkerheten.

– Vi ser ju att vi kanske snarare sänker säkerheten med den här åtgärden. Men finns det en känsla av otrygghet så lyssnar vi på våra skyddsombud, säger Maria Christiansson som är verksamhetschef på Individ- och familjeomsorg på Kungsbacka kommun.

Facket menar att lösningen gör att det blir tryggare för medarbetarna. De menar också att situationen kunde ha undvikits om man hade tagit hänsyn till socionomernas arbetssituation i ett tidigare skede. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer