Salladsodling i containrar

Uppdaterad
Publicerad

Tomma salladshyllor efter dåligt väder på kontinenten är snart ett minne blott. I alla fall enligt personerna bakom det nystartade halländska företag som nu ska lansera odlingscontainrar för sallad i Skandinavien.

Men hur tusan funkar det?

– Först sår man ett frö, sen låter man fröet bli en lite större planta. Sen flyttas det över till vertikala torn som hänger inne i containern, säger Harry Rademakers, vd för det halländska företaget.

– Så finns det ett pumpsystem som pumpar runt vatten och näringsvätska. Det är odling i torrmull, fortsätter han.

LÄS MER: Så fixar du salladskrisen

Tekniken som används i odlingscontainrarna kommer ursprungligen från USA. Där finns idag ett hundratal containrar. I Europa finns än så länge bara en i Holland, men det vill nu alltså det halländska företaget ändra på. Region Halland och Hushållningssällskapet Halland stöttar projektet.

Övervakas från mobilen

Ljus och värme får plantorna från ledlampor. Den isolerade containern är på 40 fot och inredd med ett system som är kopplat till nätet. På det här sättet kan man övervaka sin odling från mobilen.

Harry Rademakers ser flera fördelar med konceptet. Det går fort att odla, man slipper långa transporter och man slipper bespruta salladen, eftersom den odlas i en stängd miljö där bara odlaren vistas.

Ser du några nackdelar med den här odlingstekniken?

– Containern drar lika mycket energi som en villa under ett år. Det finns lösningar som vi har diskuterat med högskolan här, för att få ner den nivån.

Kostar nästan en miljon

Intresset för containrarna har redan varit stort från såväl näringsliv som offentlig sektor och universitet och högskolor. Vem som ska köpa dem återstår att se, tanken är att till exempel matbutiker, skolor, kommuner och odlingsföreningar kan visa intresse. I Holland står containern utanför ett ålderdomshem.

LÄS MER: Här är maten billigast i landet

Priset ligger på strax under en miljon kronor.

I containrarna kan man odla all typ av bladig sallad och vissa typer av grönsaker, som till exempel grönkål och rädisor.

I framtiden hoppas Harry Rademakers att det även ska bli möjligt att bedriva sticklingsodling i containrarna. Frukt är svårare, eftersom det krävs pollinering.

– Idag tas alla sticklingar för nejlikor och sådant från Sydamerika, och de är oftast kraftigt besprutade. Det är en industri som skulle kunna tas tillbaka till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.