Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sandra Thorins egen videodokumentation från besöken i vården och hennes berättelse om hur hon kämpat för att få rätt vård för endometrios. Foto: Teresia Loive/SVT/privat

Efter år av brutala smärtor – så har Sandra kämpat för rätt vård för endometrios

Uppdaterad
Publicerad

”Smärtorna är så brutala att jag ligger och tjuter på golvet i fosterställning.” Så beskriver Sandra Thorin, 23, från Falkenberg, livet med endometrios. Se bilderna från hennes egen videodagbok från vården.

I dag har Sandra fått en fast läkarkontakt som hon är nöjd med och som underlättar hennes vardag.

Hemskickad fler gånger

Men ända sedan 14 års ålder har hon levt med starka smärtor vid mens och ägglossning. Hon har flera gånger sökt vård för smärtorna, men blivit hemskickad.

Endometrios

För två år sedan intensifierades smärtorna och den sommaren åkte hon in till akuten flera gånger. Besöken har hon dokumenterat som en egen videodagbok.

Kan inte botas

Det var när hon opererades som det upptäcktes att Sandras urinblåsa hade vuxit ihop med livmodern.

Det går inte att bli botad från sjukdomen, men den kan lindras med hjälp av behandling och ibland krävs även operation. 

Hör Sandra i klippet ovan berätta om sitt liv med endometrios.

P-piller MOT ENDOMETRIOS

P-piller, gestagener och hormonspiral är alla hormonbaserade preparat som ofta används som behandling av endometrios. De innehåller någon form av gestagen (även kallat gulkroppshormon, progesteron, progestin) antingen ensamt eller tillsammans med östrogen.

Hormonbehandlingen botar inte endometrios men kan ge effektiv symtomlindring genom att att menstruationen stoppas eller att intervallerna mellan menstruationerna är så lång som möjligt. Teorin bakom är att genom att påverka menstruationscykeln via olika mekanismer som leder till att östrogennivåerna sjunker hindras endometrios att växa.

Källa: Endometriosföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet