Foto: SVT

Säsong för kriminella längs vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Sommarhalvåret närmar sig och det innebär en ökad risk för brottslighet i form av vägpirater och tjuvar som slår till på rastplatser.

– Man ska inte stå ensam på en rastplats där det inte finns belysning, säger Benny Östberg.

Polisen i Halland gick i veckan ut med en generell varning på sin Facebooksida för så kallade vägpirater. Med vägpirater menar man alltså personer som längs de stora vägarna i länet försöker få bilister att stanna för att hjälpa till med något för att sedan exempelvis försöka sälja falskt guld eller smycken.

Den här typen av brottslighet är säsongsbetonad och ökar på sommarhalvåret.

– Man ska använda sitt goda omdöme innan man faktiskt stannar och känner man sig det minsta lilla osäker är det kanske bättre att avstå och ringa polisen så att vi kan åka ut och kontrollera om någon behöver hjälp, säger Krister Adolfsson, insatschef Hallandspolisen.

Stannar inte

SVT Nyheter Halland möter ett par bilister på rastplatsen i Susedalen i Falkenbergs kommun, och ingen av dem skulle stanna för någon vid vägkanten.

– Det är ju tveksamt. Man hinner inte kolla hur de ser ut eller vad de tänker på, men förr stannade man alltid, säger Birgitta Svensson.

– I början när man hade körkort var det inga problem, då stannade man ju men idag tänker man sig för, säger Bertil Håkansson.

Rastplatser drabbade

Under sommarhalvåret är det också vanligt att personer med till exempel husbilar som väljer att övernatta på någon rastplats utsätts för brottslighet.

– Man ska inte stå ensam på en rastplats där det inte finns belysning, det kan jag inte rekommendera. Helst ska där vara fler människor runtomkring och upplyst, säger Benny Östberg, fastighetsskötare Susedalens rastplats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.