Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Isaksson (SD) fick idén till föräldraskapsförpackningen från Finland. I klippet hör du några reaktioner på lådan. Foto: TT/SVT

SD-förslag: Startkit till föräldrar för att fler ska skaffa barn i Halland

Publicerad

En föräldraskapsförpackning kan få fler hallänningar att skaffa barn och locka hit nya invånare. Det tror Sverigedemokraterna som nu vill att regionen utreder möjligheten att dela ut bebisprodukter till nyblivna föräldrar.

Barnafödandet sjunker i Sverige, vilket SVT Nyheter Halland nyligen har rapporterat om. Dessutom är det ekonomiska läget i samhället ansträngt.

Mot bakgrund av det föreslår Sverigedemokraterna i Halland nu att regionen undersöker möjligheten att dela ut ett paket till förstagångsföräldrar med olika produkter som behövs till ett nyfött barn, till exempel kläder, lakan och hygienartiklar.

Moderskapsförpackning – inspiration från Finland

Inspirationen till idén kommer från Finland där nyblivna mödrar erbjuds en så kallad moderskapsförpackning, men även där sjunker barnafödandet.

– Man införlivade det för att det fanns en hög barnadödlighet för cirka 70 år sedan. Så att det inte har hjälpt på något vis är svårt att säga. Eftersom man har haft det så länge så har det ändå gett någon positiv effekt tänker jag, säger Stina Isaksson (SD).

Hör mer om förslaget och reaktioner på det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.