Varför väljer Carolin Sönnerstam, Pernilla Rasmunsson och Sandra Thorsén att inte skaffa barn? I klippen nedanför hör du svaren. Foto: Valentina Xhaferi Leander/SVT

Tre kvinnor om barnfrihet: Därför väljer vi att inte skaffa barn

Uppdaterad
Publicerad

De har blivit ifrågasatta, kritiserade och fått höra elaka kommentarer av personer som ser ner på deras frivilliga beslut – att inte skaffa barn.

– Vi kritiserar aldrig någon som väljer att skaffa fyra barn, säger Pernilla Rasmusson.

För några år sedan bestämde Pernilla Rasmusson från Laholm att inte skaffa egna barn med sin make. De hade tidigare aktivt försökt, men på grund av hälsoproblem blev det inget.

– Jag lever ett lyckligt liv min make. Jag har också två underbara bonussöner, säger Pernilla Rasmusson.

”Du kommer vara ensam”

Sandra Thorsén från Halmstad har varit tydlig i alla sina relationer om att inte bilda familj. Hennes nuvarande sambo som har en dotter sedan tidigare och var okej med att det inte skulle bli några fler barn.

– Jag har fått höra att jag kommer bli ensam som gammal om jag inte skaffar egna barn, säger hon.

”Är en extramamma”

Carolin Sönnerstam från Laholm träffade sin man i 35-årsåldern. Till en början ville hon ha barn, men när hon var över 40 insåg hon att barn inte är något hon egentligen vill ha.

– Min man har tre barn och jag är deras extramamma, det är det närmsta jag kan komma. Jag har såklart tänkt tanken om jag en dag kommer ångra mig och det får vi se, säger hon.

Så är barnafödandet i halland

2022 föddes totalt 3293 barn i Halland, vilket är 7 procent lägre än året innan.

SCB:s mäter också barnafödande i så kallat fruktsamhetstal – hur många barn en kvinna i genomsnitt skulle föda under en livstid utifrån antalet födslar ett visst år.

2010 var fruktsamhetstalet på 2,2 barn per kvinna i Halland.

2022 var det nere på 1,7 barn per kvinna, det lägsta på över 20 år.

Falkenberg hade högst fruktsamhetstal förra året: 1,9 barn per kvinna.

Lägst var det i Halmstad: 1,5 barn per kvinna.

Genomsnitt i Sverige ligger just nu på cirka 1,5 barn per kvinna.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.