Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket makt innebar det starka valresultatet egentligen för SD i Halland? Hör Sverigedemokraterna Andreas Havasi och Stina Isaksson berätta mer. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

SD stor valvinnare i Hallands kommuner – men hålls utanför makten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna blev största parti i Laholm och samlar närmare en fjärdedel av rösterna i Hylte. Men trots att partiet gått framåt i alla halländska kommuner hålls det fortfarande i kylan i överallt utom i Varberg.

Sverigedemokraternas Andreas Havasi blickar mot kommunhuset där han ska ta plats, som en aktiv del i koalitionen som ska styra Varberg denna mandatperiod. En något ovan plats för en Sverigedemokrat. Det är nämligen bara i Varberg, av Hallands kommuner, där Sverigedemokraterna blir en aktiv del i att styra kommunen.

– Jag tror det beror på att vi har en bra personkemi mellan partierna, säger Havasi (SD).

Slopade helvegetariska dagar i skolan och minskad förtätning i bostadsbyggandet är två frågor som partiet fått gehör för i förhandlingarna med de nya samarbetspartierna M, L och KD.

Opposition i övriga fem kommuner

I övriga kommuner har Sverigedemokraterna återigen blivit bortmanövrerade av övriga partier. Ett sådant exempel är Hylte. Stina Isaksson (SD) tycker det faktum att SD inte släpps in är ett demokratiproblem. Samtidigt ser hon fördelar.

– Vi har en vågmästarroll och man har redan börjat komma till oss för samtal om budget, säger hon.

I klippet berättar Andreas Havasi om hur han ser på att ingå i Varbergs styre och Stina Isaksson om fördelarna med att sitta i opposition i Hylte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.