SD-politikern döms för bokföringsbrott och ska betala böter. Foto: TT

SD-politiker i Halmstad döms för bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En politiker som företräder Sverigedemokraterna i Halmstad döms av Ekobrottsmyndigheten för att inte ha bokfört affärshändelser i det egna bolag under fem års tid. Totalt ska omsättningen ha uppgått till 3.7 miljoner kronor.

Politikern, som förträder Sverigedemokraterna i Halmstad, bildade bolaget i början av år 2012. I juli 2017 gick det i konkurs. Ett strafföreläggande från Ekobrottsmyndigheten visar på att politikern, under hela tiden bolaget varit verksamt, av oaktsamhet åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen.

– Det är allvarligt eftersom man måste kunna kontrollera verksamheten, annars kan man hitta på vad som helst. Till exempel har Skatteverket och andra myndigheter ett intresse av att veta om det finns ett underlag för de transaktioner som sker, säger Carin Kilhamn, kammaråklagare.

”Första gången jag hör det här”

– Jag hade ingen aning. Det här var allvarligt, men jag kan inte säga något då det här är första gången jag hörde det här, säger Fabio Ishaq (SD), partiets ordförande i Halmstad.

Fabio Ishaq, SD-ordförande i Halmstad, visste inget om domen. Foto: SVT

Bolaget har omsatt 3,7 miljoner kronor

Ekobrottsmyndigheten menar på att politikern ”underlåtit att bokföra uppkomna affärshändelser”, och att det ”ekonomiska resultatet och ställning inte i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen”.

Han döms på nio punkter och totalt ska omsättningen ha legat på 3,7 miljoner kronor.

– Just nu tickar många frågetecken. Vi kommer ta upp det här i partistyrelsen och vi måste prata med honom och ta ställning. Det här behöver inte leda till något, säger Fabio Ishaq (SD).

Döms av Ekobrottsmyndigheten

Politikern döms nu av Ekobrottsmyndigheten till villkorlig dom och 80 dagsböter, vilket sammanlagt blir 36 000 kronor, för bokföringsbrott. Enligt kammaråklagare Carin Kilhamn har politikern erkänt att hen begått brottet av oaktsamhet.

SVT Nyheter Halland söker politikern för en kommentar.

Vad innebär bokföringsskyldigheten?

De krav som ett företag måste uppfylla för att anses ha fullgjort sin bokföringsskyldighet finns i bokföringslagen. Företaget ska löpande bokföra affärshändelserna i verksamheten och för varje affärshändelse ska det finnas en verifikation. Verifikationerna utgör räkenskapsinformation som ska arkiveras. För att bokföringsskyldigheten ska anses fullgjord ska den löpande bokföringen avslutas antingen med ett årsbokslut eller med en årsredovisning.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.