Se hur Uttern fångas av viltkamerorna i Trönningeån. Foto: Dennis Franco/SVT

Våtmarker räddade djurlivet i och kring Trönningeån

Uppdaterad
Publicerad

Fem år efter att projektet LIFE Goodstream startats kan nu Hushållningssällskapet visa att den tidigare kraftigt övergödda Trönningeåns näringshalter har gått ner till det normala. Nu trivs fisk och insekter igen vilket även gynnar djuren som lever i och kring ån söder om Halmstad.

Övergödningen är orsakad av jordbruken runt omkring och det vatten som rinner från åkrarna ner i ån. Under fem års tid har Hushållningssällskapet Halland tillsammans med markägare anlagt ett 20-tal våtmarker längs ån med lyckat resultat.

– Våtmarken fungerar som ett naturligt filter, så näringsämnen som rinner ut från åkrarna hamnar på botten och vattnet blir renare, säger John Strand projektledare för LIFE Goodstream.

Kameror visar tydliga resultat

Med hjälp av viltkameror kan Hushållningsällssällskapet nu visa allmänheten det rika djurliv som finns i och kring den lilla ån.

 – Vi har sett småvässla, gråhäger, utter och massor med djur som man nästan aldrig ser med egna ögon, säger Sofia Hedman naturvårdsbiolog på Hushållningsällskapet.  

Se i klippet ovan vad våtmarksprojektet i Trönningeån gjort med naturen.

I klpipet nedan ser du djuren som viltkameror fångat på bild vid Trönningeåns våtmarker.

Se de skygga djuren vid Trönningeån fångade på film

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.