Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du veta mer om Hallands äldsta bil? Häng med på en åktur tillsammans med familjen och ägarna Eriksson/Forsberg i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Se Hallands äldsta bil rulla i Varberg – för första gången på 90 år

Uppdaterad
Publicerad

119 år – så gammal är bilen som kan stoltsera med att vara Hallands äldsta. Under bilevenemanget ”Styrkeprovet” i Apelviken i Varberg i helgen har den för första gången på 90 år rullat på länets vägar.

Året 1903 kommer kustsanatoriet i Varbergs grundare doktor Johan Severin Almer hem från Stockholm – med en Oldsmobile Curved Dash – Hallands första bil.

Under senaste 60 åren ska bilen ha sålts mellan olika bilsamlare, för ett par år sedan hamnade den i handen på familjen Eriksson/Forsberg från Lund. Efter att ha kämpat med restaurering och trafikregistrering är den nu återigen ute och kör.

Följ med när Alexander Eriksson, tar oss på en åktur i bilen i klippet ovan.

Vem var doktor Almer? Läkaren med Hallands första bil

I början av 1900-talet grundade doktor Johan Severin Almer Kustsanatoriet Apelviken där barn och ungdomar vårdades och botades från folksjukdomen lungtuberkulos.

Han föddes i Grimeton 1861. Vid hans död 1927 var kustsanatoriet ett av landets största.

I området idag drivs hotell.

Källa: Digitalt museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.