Loppisar är ett populärt semesternöje. Vem drömmer inte om att hitta den perfekta soffan till sommarstugan eller en så där lagom sliten öronlappsfåtölj till läshörnan?
Möjligheterna är onekligen många. Bara den här helgen finns det åtminstone 40 loppisar att besöka bara i Halland, i lador, torp och bakluckor.
Men bland alla mjuka kuddar, stoppade dynor och värmande filtar kan det lura ovälkomna gäster i form av vägglöss. Kanske ligger de i dvala, vilket de kan göra i ett år, och bara inväntar nya smulor av fredagsmyschips eller sommarkakor. Vips har de vaknat till liv igen.
Människan bakom spridningen
Även om saneringarna av de små krypen faktiskt minskade något i antal förra året, för första gången sedan 2014, är hotet i högsta grad en realitet. Vi har lärt oss att de gärna följer med hem från fjärran resmål med de kan alltså lura på betydligt närmare håll också.
– Spridningen är ju beroende av människan, de kan inte hoppa mellan byggnader själva utan människan är den aktiva delen, förklarar Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.
Den generella trenden med ökat antal vägglöss har avstannat, menar han. Bland annat beror det på att problemet inte längre är lika genant och att folk vågar prata om det. De vidtar de ganska omfattande åtgärder som krävs för att få bukt med det.
Samtidigt finns krypen där ute. Så länge vi reser, bor på hotell, hyr ut lägenheter och handlar begagnat kommer de att spridas.
– När det gäller loppisfynd, köp gärna begagnat som är hållbart och allt det där, men var uppmärksam på spåren: små svarta prickar.
Så skyddar du dig på loppisen
Se till att du kan undersöka möbeln ordentligt på plats och var uppmärksam på spåren:
- Svarta prickar – lusens avföring
- Skal eller skalbitar – lusen ömsar skal när den växer
Väl hemma:
- Dammsug nyinköpta soffor/fåtöljer, inte minst vid dragkedjor/skarvar/resårer
- Tvätta nyinköpta överdrag/tyger/filtar i hög temperatur
Antal saneringar av vägglöss 2014–2018
Sverige / Halland
2014: 11 988 / 121
2015: 12 652 / 148
2016: 15 121 / 308
2017: 17 397 / 348
2018: 16 359 / 320
2019 (halvår): 8 261 / ingen uppgift
Källa: Anticimex