Seglingfest återvänder till Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Börja lätta ankar och hissa segel. I sommar återvänder seglingstävlingen och ungdomsevenemanget Tall Ships Races till Halmstad – och välkomnar landkrabbor såväl som proffsseglare.

– Målet är att skapa en folkfest för barn, ungdomar och vuxna, säger Carina Jacobsson, projektledare för Tall Ships Races 2017.

Den 30 juni 2017 startar eventet för tre dagars folkfest innan det är dag för avsegling den 3 juli. Då börjar en tio dagar lång segling mot Kotka, Finland. Hälften av besättningen kommer att bestå av ungdomar i åldern 15-25, så kallade trainees. Ungdomarna behöver inte besitta några tidigare kunskaper, utan det viktiga är att få med ett brett spektra av olika bakgrunder.

Tall Ships Races

Ingen förkunskap krävs

– Vi vill få med så mycket hallänningar som möjligt, men också ungdomar från hela Sverige. Man måste inte kunna segla, man kan lika gärna vara en landkrabba som vill komma ut på det här äventyret, säger Carina Jacobsson.

Tall Ships Races lär inte bara ungdomar att segla. Syftet är bland annat att knyta kontakter internationellt och lära sig arbeta i team.

– Det här är givande för ungdomarna och får dem att växa som människor.

Det är som namnet avslöjar också en seglingstävling – men kanske inte i traditionell bemärkelse. Fokus ligger på det vänskapliga seglandet. Fartyget med flest nationaliteter ombord vinner ett pris, medan det mest prestigefyllda priset av dem alla fokuserar på det bästa samarbetet ombord.

– Ungdomarna hjälper ett antal fartyg att överleva, och får att få hjulen att snurra. Det är en tävling, men inte på blodigt allvar, säger Carina Jacobsson.

Hallands största publikevent

Redan 2013 annonserades att Halmstad skulle bli starthamn 2017. Sedan dess har planeringen varit i full gång, och sedan ett år tillbaka är det fyra personer som arbetar på heltid med projektet. Samarbetet sträcker sig mellan förvaltningarna i Halmstad kommun, som också bidrar med 15 miljoner kronor till eventet.

Tall Ships Races blev Hallands största publikevent någonsin när det 2011 hade 400 000 besökare. Till sommaren hoppas Carina Jacobsson på uppemot en halv miljon besökare, eftersom det finns en större kännedom om Tall Ships Races idag.

Seglingen avslutas till sist i Szczecin i Polen. Caroline Nordstrandh arbetar som traineeansvarig och deltog själv i Tall Ships Races 2011. Enligt henne var det en erfarenhet för livet.

– Jag var ombord på ett fartyg med 200 i besättningen, vilket var en upplevelse i sig. Man blir som en familj, säger Caroline Nordstrandh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tall Ships Races

Mer i ämnet