Hör om Vallåsens framtid i klippet ovan. Foto: SVT

Sen start i skidbacken – men nu görs snö trots plusgrader

Uppdaterad
Publicerad

Vädergudarna stretar emot, men planerna är att Vallåsens skidanläggning på Hallandsåsen ska öppna lagom till sportlovet. Trots plusgrader tillverkas högar med snö med hjälp av Sveriges kraftfullaste snöfabrik.

Att väderförutsättningar för att åka skidor varierar från år till är något som personalen på skidanläggningen i södra Halland är vana vid.

Att det skulle bli sämre för varje år som ett resultat av klimatförändringar kan platschefen Jesper Malmquist inte se. Han menar att förutsättningarna varierar, men han understryker också att de tar klimathotet på största allvar.

– I allra högsta grad. Det kommer påverka oss framåt och vi tog ett beslut långt innan debatten kom igång för flera år sedan att all vår el ska vara förnyelsebar, säger Jesper Malmquist.

Tillverkas i plusgrader

Januari har passerat och än ligger backarna bara, förutom några enstaka fläckar och tre stora snöhögar på sammanlagt 30 000 kubik. De har tillverkats i plusgrader av anläggningens snöfabrik som är den kraftfullaste i Sverige.

Endast en av skidbackarna i Götaland är öppen i nuläget, nämligen Tolvmannabacken i Kisa. Foto: SVT

– Ligger man såhär långt söderut måste man vara bäst på att tillverka snö. Det är ren överlevnad eftersom vi har de vintrar vi har här nere.

Varför ligger det då inte fullt med snö i backen?

– I den traditionella snöläggningen behöver vi faktisk kyla och den har ännu inte dykt upp här på Hallandsåsen. Men vi har haft snöproduktion från september och framåt med våra fabriker och tack vare det kan vi öppna en lång nedfart lagom till sportlovet, säger Jesper Malmquist.

”Kommer kylan kommer vi öppna snabbt”

Målsättningen är annars att öppna i december, vilket inte var möjligt i år. Förutom snöfabriken har anläggningen femtio helautomatiska snökanoner som kör igång så fort det blir minusgrader.

– Det är därför här ligger lite enstaka fläckar. Kommer kylan kommer vi öppna snabbt. Då får vi i princip i gång hela anläggningen på två till tre dygn, säger Jesper Malmquist.

Mer om läget på Vallåsen och hur de ser på framtiden hittar du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.