Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Bergquist är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Ser du en ekoxe – hör av dig till länsstyrelsen!

Uppdaterad
Publicerad

Hittar du en ekoxe när du är ute på promenad i skogen? Då uppmanas du att kontakta länsstyrelsen, som nu efterfrågar allmänhetens hjälp för att kartlägga den fridlysta insektens utbredning i Halland. Men det kommer inte bli helt lätt eftersom den är relativt ovanlig.

Ekoxeuppropet, som projektet kallas, gjordes senast 2013. Nu är det alltså dags igen och det hela koordineras av Länsstyrelsen i Östergötland.

Ekoxen har gått starkt tillbaka i norra Europa under de senaste årtiondena och är skyddad inom hela EU. Alla medlemsländer måste rapportera ekoxens status var sjätte år.

Sällsynt skalbagge

I Sverige är den sällsynt och inte minst i Halland. Här hittar man bara några stycken i Kungsbacka kommun varje år.

Skulle man se ekoxe får man gärna ta kort på den och även notera tid, plats, antal och kön. Hanarna känner man igen på de stora käkarna, vilket honorna saknar. Antingen kan man mejla till ekoxeuppropet@lansstyrelsen.se eller gå vi någon av de andra kontaktvägarna på länsstyrelsens hemsida, säger naturvårdshandläggaren Sara Bergquist.

I klippet hör du naturvårdshandläggaren Sara Bergquist berätta mer om ekoxeupproret och den fridlysta insekten situation i Halland.

Ekoxe

• Europas största skalbagge.

• Hanen kan bli upp till nio centimeter lång inklusive sina betar, medan honan oftast är mindre, cirka fyra centimeter lång.

• Larverna lever av döda stubbar och rötter av ek (men även bok, björk och hassel) under jord på varma och soliga platser.

• Kan oftast ses flyga i skymningen eller krypa vid savflöden på olika lövträd från slutet av maj.

• Drygt 2 500 individer registrerades i 17 län vid ekoxeuppropet 2013.

• Förekommer främst i Blekinge, Kalmar, Östergötland.

• Var tidigare listad som sårbar men är nu klassad som livskraftig.

• Blekinges landskapsdjur.

Källa: Länsstyrelsen i Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.