Foto: SVT

Serievåldtäktsman misstänks ha återfallit efter 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter en serie våldtäkter dömdes han senast 1992. 25 år senare åtalas han för nya våldtäkter – denna gång i Varberg.

Den 48-årige mannen greps i januari i år efter en att en kvinna rånats och våldtagits i naturområdet Naturum på Getterön i Varberg.

Strax därefter lades fram bevis för att han även var skyldig till ett liknande överfall på en kvinna i Veddige, utanför Varberg, i november i fjol.

Det är för dessa båda händelser som mannen nu åtalas vid Varbergs tingsrätt.

Erkänner sexköp

Enligt åklagaren ska mannen först ha haft kontakt med kvinnorna via internet och sedan träffat dem.

Mannen nekar till att ha gjort sig skyldig till våldtäkt. Han menar att det i det ena fallet har handlat om ett sexköp och att han inte brukat något våld. I det andra fallet nekar han helt att det varit någon sexuell kontakt.

– I båda fallen har målsägandena omgående sökt hjälp. Det innebär att polis har kommit till plats och målsägandena har kommit till sjukhus och jag har därmed både rättsintyg och teknisk bevisning som polisen säkrat på brottsplatserna, säger åklagaren Ginger Johansson.

Dömd flera gånger

Under tiden som de nu aktuella händelserna utreddes framkom, genom tidningsuppgifter i Aftonbladet, att mannen dömdes för en serie våldtäkter i Stockholmstrakten på 1980- och 1990-talet. Han har dömts vid minst tre tillfällen för flera övergrepp mot kvinnor.

Detta har också bekräftats av åklagare.

Har det påverkat den här utredningen?

– Nej, det har det inte gjort. Jag måste ha robust bevisning i de brott jag åtalar nu. Det är det jag har bedömt och inte det som han har dömts för för länge sedan.

Kan det harnågon påverkan i en kommande rättegång och en dom?

– Jag tror inte det har någon påverkan när det är så länge sedan. Rätten ska ju bedöma de brott som han nu är åtalad för, fristående.

Under de 25 år som gått sedan senaste domen har mannen inte dömts för sexual- eller våldsbrott.

– Polisen har i samband med den här utredningen tittat på andra olösta fall för att se om det kan stämma in på honom som gärningsman, men inte hittat något, säger åklagaren Ginger Johansson.

LÄS MER: Så får du SVT Nyheter Hallands nyhetspushar i appen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.