Två representanter från Realstars höll föreläsning i Veingeskolans matsal, här för tre klasser med nior. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Sex på lika villkor – tema för alla hjärtans dag på Veingeskolan

Uppdaterad
Publicerad

”Sex på lika villkor” blev temat för alla hjärtans dag i Laholms kommun. Den ideella organisationen Realstars bjöds in för att lära eleverna om ämnet, men också för att belysa de mörka sidorna av när sex inte är på lika villkor.

– Jag tror det är ett större problem än vad vi tror. Om man har ett bra förhållande till sex själv ser man kanske inte hur andras förhållande är till det, säger eleven Emilia Ancar som går i nionde klass.

Skolan har arrangerat kärlekstemadagen de senaste 20 åren. Varje gång blir det ett nytt tema.

Sajda Almardoud, Lorent Ibra, Emilia Ancar och Lucas Persson var tre av niondeklassarna som satt med under föreläsningen. Foto: SVT/Kristian Åkergren

– Dels har vi nyligen fått en ny samtyckeslag. Efter metoo-rörelsen har vi pratat mycket om vikten att kunna säga ifrån med våra elever. Dessutom är porr det första mötet med sex för alla våra elever. Det är viktigt att prata om eftersom man som ung lätt kan tro att porren visar verkligheten, förklarar textilläraren Karin Skog, som är huvudansvarig för temadagen.

Realstars grundades 2010 och fokuserar mycket på att prata om pornografi och trafficking. De föreläste både för niorna och åttorna på Veingeskolan under fredagen.

I klippet nedan ser du när skolan hade kärlekstemadag 2017, då föreläsaren SaraClaes var på besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.