Hör vad Lucas Eklund, Vanessa Molina, Rhaf Alsaied och Ardan Ali från Årbyskolan i Eskilstuna tycker om samtyckeslagen som kom 1 juni 2018. Foto: Robert Gustavsson/SVT

”Säger man nej, så är det nej”

Uppdaterad
Publicerad

Sex är alltid frivilligt, annars är det ett brott. De niondeklassare på Årbyskolan i Eskilstuna som SVT pratat med vet vad som gäller. – Den som tjatar om sex är på väg att tvinga någon, säger Vanessa Molina, elev Årbyskolan.

Sedan den 1 juli 2018 har Sverige en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Den nya lagstiftningen ska göra det tydligt att varje människa har rätt att bestämma över sin kropp och sin sexualitet.

– Det är viktigt att man inte tvingar andra att ha sex. Man har egen vilja, vill man ha sex så har man det, annars ska man inte ha det, säger Ardan Ali.

Samtyckesbroschyr

Brottsoffermyndigheten delade vid årskiftet ut samtyckesbroschyren ”Av fri vilja”. Den har gått ut till  400 000 hushåll och dess vårdnadshavare i landet, med 15-åringar. Men den verkar ha gått obemärkt förbi för eleverna.

Har du sett den?

– Nej, jag har inte sett den, säger både Ardan Ali och Vanessa Molina.

– Jag tror inte det. Vi brukar få mycket post och reklam så den kan ha kommit bort, säger Lucas Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.