Foto: TT & SVT.

Sexbrottshärvan upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen inleddes förhandlingarna i hovrätten gällande den tidigare ordförande i RFSL Halland som i Halmstad tingsrätt dömdes för sexbrott mot flera unga män.

Det var i våras polisen fick nys om den 44-årige mannen. Det kom att bli en av de största sexualbrottsutredningar Hallandspolisen jobbat med och under rättegången trädde fler unga män fram och berättade om hur 44-åringen utnyttjat dem.

Tingsrätten dömde honom bland annat för våldtäkt och för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Han fick fem års fängelse men domen överklagades.

sexbrottshärvan i Halmstad

– Jag vill att han ska få strängare straff, i alla fall sju år, säger åklagaren Sonja Petersson Wallin.

Mannen träffade de unga män som han dömdes för att ha begått brott mot, genom sin roll som ordförande för RFSL i Halland. Sedan försåg han männen med droger och bostad men uppmanade dem att sälja sex för att kunna betala för det.

Mannen förnekar brott

När tingsrätten i oktober dömde 44-åringen tog man hänsyn till att han haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Han friades från fyra åtalspunkter gällande sexuellt nyttjande av person i beroendeställning, bedrägeri, våldtäkt och sexuellt ofredande.

44-åringen har hela tiden förnekat all brottslig handling.

– Med tanke på tillvägagångssättet och deras utsatta situation tycker jag att det krävs en straffskärpning, säger Stefan Andersson som är målsägarbiträde för fyra av brottsoffren.

Han berättar att de blev lättade när domen avkunnades i tingsrätten men att de haft svårt att kunna släppa det och gå vidare.

– För de flesta är det ju en påfrestning innan ett mål är helt avgjort, säger Stefan Andersson.

Hovrättsförhandlingarna är utsatt till minst 13 dagar och kommer att inledas med åklagarens sakframställning. Förhören med de unga männen kommer sedan att spelas upp i rättssalen i Göteborg. Vid rättegången i tingsrätten hölls förhandlingen bakom stängda dörrar och antagligen kommer det gå till på samma sätt i hovrätten.

Hallandsnytt har försökt att nå 44-åringens advokat men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sexbrottshärvan i Halmstad

Mer i ämnet