Foto: TT & SVT.

Skärpt straff för tidigare RFSL-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Den 44 årige mannen som tidigare varit ordförande för RFSL Halland dömdes i dag i Hovrätten för västra Sverige, som skärper tingsrättens straff, för bland annat grov våldtäkt, till fem och ett halvt års fängelse.

Hovrätten ändrade tingsrättens dom på ett flertal punkter. Ett av våldtäktsfallen och ett av de fall där mannen ska ha utnyttjat en minderårig ogillas. Den 44-årige mannen har bland annat uppmanat de unga männen att sälja sex för att kunna betala för sitt boende. Han har också våldtagit några av de unga männen och tagit pengar från RFSL i Hallands konto.

Utredningen är en av de största sexualbrottsutredningarna som Hallandspolisen har gjort och växte under tiden rättegången pågick. Tingsrätten dömde mannen för grov våldtäkt, våldtäkt, olaga frihetberövande, koppleri, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, olaga hot och trolöshet mot huvudman.

Enligt domen har mannen försett yngre personer med bostad och drogat dem innan han våldtagit och sexuellt utnyttjat dem. Han ska också ha försökt få dem att sälja sexuella tjänster. Han låste också in en inneboende på sin toalett efter att ha våldtagit honom. Hovrätten sänker tingsrättens sammanlagda skadeståndkrav från 550 000 till 265 000 kronor. Vi har sökt mannens advokat för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottshärvan i Halland

Mer i ämnet