Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan simhallarna förhindra att besökare drabbas av badhusfötter? I klippet svarar anläggningschefen på vilka åtgärder de kommer att vidta. Foto: Anna Palmgren/SVT

Simhallen Pingvinen i Varberg stänger efter fall av badhusfötter

Uppdaterad
Publicerad

En bakterie som sprids via vattnet har drabbat flera besökare på badhuset Pingvinen i Varberg med ömma fotsulor som resultat. Under fredagen höll badhuset stängt för extra sanering av ytor och bassängvatten.

Det är första gången som simhallen Pingvinen har haft gäster som drabbas av den relativt nya bakterien. Badhusfötter fick sitt svenska namn 2019 efter ett utbrott i Uppsala. Bakterierna kan bland annat orsaka inflammation och ge ont på undersidan av fötterna.

Kan gå över av sig själv

Daniel Bremell är överläkare och docent inom infektion på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, och enligt honom kan badhusfötter gå över av sig själv.

– Det blir en påverkan på huden, som till exempel fotsulorna, men det går inte vidare till någon annan infektion. Det är jobbigt men inte farligt.

Se klippet – så vet du om du drabbats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.